ΟΙ 4 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ


pvaigaiou

 
 
 

              
   Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
            Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Χίου
                                                                                           Χίος  26-06-2014
            Διαδικτυακό Παρατηρητήριο
                             Εργασίας
 

  
   Οι 4 στους 10 δεν βρίσκουν προσωπικό (έρευνα της ManpowerGroup)

     Μπορεί η ανεργία στην Ελλάδα να εξακολουθεί να βρίσκεται σε... δυσθεώρητα ύψη (στο 26,5% έφθανε τον Φεβρουάριο), ωστόσο στον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο συμβαίνει το εξής οξύμωρο: οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.   
     Ειδικότερα, σε ετήσια έρευνα έλλειψης ταλέντου που πραγματοποίησε η ManpowerGroup, προκύπτει ότι το 42% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας.
     Το συγκεκριμένο ποσοστό -αυξημένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο- καταδεικνύει τη σημαντική έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (42%), τεχνικών δεξιοτήτων (29%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (19%) και διαθέσιμων υποψηφίων (18%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των 750 εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα.
     Στις θέσεις εργασίας όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα εύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων, την «πρωτιά» έχουν οι επαγγελματίες πωλητές, ενώ δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης βρίσκουμε την ειδικότητα των υψηλόβαθμων στελεχών και τρίτη τους εξειδικευμένους τεχνίτες. Οι δύο νέες «είσοδοι» στη σχετική λίστα είναι οι εργάτες και οι χειριστές μηχανημάτων.

Οι 10 ειδικότητες :
     «Για όποιον παρακολουθεί στενά την αγορά, το φετινό Top 10 των ειδικοτήτων αποτυπώνει τις δύο κυρίαρχες τάσεις του σήμερα. Από τη μία υψηλόβαθμα στελέχη και στελέχη πωλήσεων κάθε επιπέδου παραμένουν δυσεύρετα, όχι τόσο γιατί λείπουν οι υποψήφιοι από την ελληνική αγορά, όσο γιατί λείπουν οι δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν αξία σε αυτές τις ακόμη πιο απαιτητικές, σύνθετες εποχές», επισήμανε η δρ Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup η οποία προσέθεσε ότι «από την άλλη, θέσεις που -ιδεοληπτικά- θεωρούσαμε μέχρι χθες δεύτερης κατηγορίας, όπως τεχνίτες, τεχνικοί, εργάτες και χειριστές μηχανημάτων, βρίσκονται επίσης σε έλλειψη, ως συνέπεια της κινητικότητας των πληθυσμών και του δημογραφικού προβλήματος».
     Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί η δυσκολία αυτή στο εγχώριο επιχειρείν, η δρ Κουσία σημειώνει ότι «η ανάγκη να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές δεν επιτρέπει ιδεοληψίες, ούτε καλύπτεται μόνο με μειώσεις κόστους.
     Το μήνυμα είναι σαφές: αν θέλουμε κατάλληλο και δεσμευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, είναι πραγματικά η στιγμή να προσεγγίσουμε αυτή την ανάγκη με τρόπο ορθολογικό. Υπάρχουν επιτυχημένες πρακτικές πάνω στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε, όπως το δυϊκό σύστημα, το οποίο με συστηματικό τρόπο βοηθά τον νέο άνθρωπο να μεταβεί ομαλά και με αξιοπρέπεια στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης και πρακτικές ενσωμάτωσης μεγαλύτερων αναξιοποίητων ομάδων πληθυσμού».

Επιπτώσεις
     Ακόμη, δύο στους τρεις Ελληνες εργοδότες (66%) εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.
     Η ανησυχία συνοδεύεται, ευτυχώς, και από κινητικότητα, καθώς οι οργανισμοί δοκιμάζουν διαφορετικές στρατηγικές στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα: καινοτόμες πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού, νέα εργασιακά μοντέλα, διερεύνηση λιγότερο προφανών πηγών ταλέντου. Ωστόσο, αυτά αφορούν κατά βάση τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς.
     Οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, χρειάζονται επειγόντως εξειδικευμένη στήριξη και καλύτερη πρόσβαση σε πόρους, αν επιθυμούν να μείνουν εντός του παιχνιδιού της ανταγωνιστικότητας -άρα και της αυριανής αγοράς.

Οι 10 πιο περιζήτητες ειδικότητες από τους εργοδότες
*Επαγγελματίες πωλητές
*Υψηλόβαθμα στελέχη
*Εξειδικευμένοι τεχνίτες
*Τεχνικοί
*Μηχανικοί
*Προσωπικό για διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη
*Προσωπικό για λογιστήρια/οικονομικά τμήματα
*Εργάτες
*Χειριστές μηχανημάτων
*Διευθυντές πωλήσεων

Πηγή : "ΕΘΝΟΣ.gr" OIKONOMIA

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael