ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ .....ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ


pvaigaiou

 
 
 

Κάθε σχολή και … μεταπτυχιακό

Κατά 87% αυξήθηκαν τα προγράμματα την τελευταία τετραετία, απειλώντας το κύρος του πρώτου πτυχίου
 
     Ανοίγει διάπλατα η πόρτα των μεταπυχιακών προγραμμάτων στους Έλληνες αποφοίτους, ώστε να καλυφθεί η όλο και αυξανόμενη ζήτηση. Ήδη, αυτή τη στιγμή στα πανεπιστήμια λειτουργούν 435 μεταπτυχιακά προγράμματα, στα όπια φοιτούν.
     Το υπουργείο Παιδείας. αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα και στα ΤΕΙ να οργανώσουν αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα θωρακίζοντας όμως τις διαδικασίες λειτουργίας τους. Θέτει σαφείς όρους ώστε η αύξηση των μεταπτυχιακών να μην οδηγήσει στην πράξη σε υποβάθμιση τους, όπως συνέβη με τα τμήματα που ιδρύθηκαν από 1998 και μετά, στηριζόμενα στη λογική του «κάθε πόλη και ΤΕΙ» Τα τμήματα αυτά τώρα πλέον αναζητούν σπουδαστές για να φοιτήσουν.
     Ειδικότερα, όπως ανέφερε στη «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρας, προγραμματίζεται η αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μεταπτυχιακών σπουδών πάνω σε τρεις άξονες:

1.    Αυστηρότερος έλεγχος της λειτουργίας των μεταπτυχιακών, αφού όλα τα ιδρύματα θα υποχρεωθούν να καταρτίσουν Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών ως προϋπόθεση λειτουργίας μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Πρόκειται για μια κίνηση που ενισχύει την αυτονομία των ιδρυμάτων, από την άλλα όμως διευκολύνει και την εποπτεία τους από αρμόδιο υπουργείο.

2. Αξιολόγηση όλων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, στο πλαίσιο και της αξιολόγησης των ιδρυμάτων.

3.     Δυνατότητα και  στα τμήματα ΤΕΙ να οργανώνουν αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα (έως τώρα έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων μόνο σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και τον πρώτο λόγo),αφού όμως προηγουμένως υποβάλλουν έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης τους. Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει και υπέρ της αξιολόγησης, αφού εάν κάποιοι δεν αξιολογηθούν θα χάσουν το «τρένο» της αναβάθμισης.
 
Ανοίγει  πόρτες
 
     Πάντως στα ΑΕΙ, η «έκρηξη» στα μεταπτυχιακά προγράμματα έχει ήδη σημειωθεί απειλώντας όχι μόνο το δικό τους κύρος αλλά και το κύρος του πρώτου πτυχίου. Η άποψη ότι το μεταπτυχιακό ανοίγει περισσότερες και καλύτερες πόρτες στον ιδιωτικό τομέα, διαχέεται ταχύτατα στην ελληνική κοινωνία. Όμως, τη ζημιά την έκανε το… Δημόσιο. «Εάν το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης έλεγε ότι δεν θα πριμοδοτούνε οι μεταπτυχιακοί τίτλοι στη μοριοδότηση των υποψηφίων για μια θέση στο Δημόσιο,  η ζήτηση για τα μεταπτυχιακά θα έπεφτε στο μισό» ανέφερε στη «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας.
«Είναι γεγονός ότι η επιστημονική γνώση απαξιώνετε πλέον πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι παλαιότερα. Ταυτόχρονα, απαιτείται η εξειδίκευση. Όμως, αναρωτιέμαι εάν όλα αυτά τα μεταπτυχιακά χρειάζονται. Θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν δικαιολογεί τόσο μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων», προσθέτει από την πλευρά του μιλώντας στη «Κ»  ο πρόεδρος του διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο ίδρυμα Γρήγορης Πραστάκος. «Πλέον θα παίζει ρόλο τι ποιότητα για κάθε για κάθε μεταπτυχιακό. Δεν μπορεί να μην υπάρχει αξιολογησή τους» συμπληρώνει ο ίδιος.

 
«Δεν φτάνει μόνο το ένα πτυχίο»
 

     Κάτοχοι και φοιτητές μεταπτυχιακών τίτλων συμφωνούν : Η απόκτηση τους ανοίγει νέους δρόμους στην αγορά εργασίας. Για τις πιο ψηλές θέσεις το master (αγγλική ορολογία του μεταπτυχιακού ) θεωρείται  εκ των ουκ άνευ. Έστω και να τελικά στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι γνώσεις που αποκτώνται κατά τις μεταπτυχιακές σπουδές λίγο βοηθούν τον κάτοχο τους; στην εργασιακή ρουτίνα.

     «Στην δουλειά μου δεν φτάνει μόνο το ένα πτυχίο. Γύρω υπάρχουν συνάδελφοι με πολλά πτυχία», λέει στην «Κ» η 31χρονη Ιωάννα Σακάττα, η οποία εργάζεται σε πολυεθνική καπνοβιομηχανία και ταυτόχρονα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό με τίτλο «Μάρκετινγκ, επικοινωνία και νέες τεχνολογίες για στελέχη επιχειρήσεων» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
     «Βέβαια, ένα μεταπτυχιακό κάνει ευκολότερη την εξεύρεση πρώτης δουλειάς σε ένα ιδιαιτέρα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε όμως τη σημασία της ενημέρωσης πάνω στον επιστημονικό σου τομέα. Η γνώση  απαξιώνετε πολύ γρήγορα πλέον» προσθέτει η κ. Σακέττα, η οποία έχει το πρώτο πτυχίο της από το Οικονομικό τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

     Μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία επέλεξε να κάνει ο 28χρόνος Τριανταφυλλός Νικόπουλος, αφού αποφοίτησε από το τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεωρεί ότι οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μια σημαντική εμπειρία, ενώ τα βρετανικά ιδρύματα έχουν προγράμματα σπουδών πιο κοντά στην πραγματικότητα μιας εταιρείας.

      «Έκανα μεταπτυχιακό διότι όλοι στο κλάδο μας έχουν, και δεν ήθελε να μειονεκτώ. Στην πράξη, όμως διαπίστωσα ότι δεν χρειάζεται τόσο πολύ στη δουλειά. Απλώς είναι ένα σημαντικό χαρτί που ανοίγει την πρώτη πόρτα στην αγορά εργασίας», παρατηρεί ο ίδιος.

Πηγή : εφημερίδα " Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ " 

 

           

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael