ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


pvaigaiou

 
 
 

ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ…ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ

      Μπορεί οι σπουδές να μην εγγυώνται την άμεση εύρεση εργασίας . Ωστόσο οι  πτυχιούχοι καταφέρνουν να κερδίζουν μεγαλύτερες απολαβές από την στιγμή που θα προσληφθούν σε κάποια επιχείρηση . Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε ερευνά της συμβουλευτικής εταιρείας Watson Wyatt: στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 Έλληνες  και πολυεθνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας. Ο αρχικός μισθός ενός εργαζομένου, στη πρώτη θέση καριέρας του. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο των σπουδών του.
      Συγκεκριμένα, οι ετήσιες μεικτές αποδοχές ενός απλού απόφοιτου λυκείου στην πρώτη του δουλεία φτάνουν τα 14.804 ευρώ. Ποσό που μεταφράζεται σε 1,057 ευρώ το μήνα .Ενώ για τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ποσό ανέρχεται στα 1.303 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 3,444 ευρώ περισσότερα τον χρόνο. Ωστόσο, η διαμόρφωση των νεοπροσληφθέντων εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους. Όπως το μέγεθος, ο τζίρος, η εθνικότητα και η έδρα της εταιρίας στην οποία έχουν προσληφθεί. Καθώς επίσης και τα υπόλοιπα κίνητρα προέλευσης και διακρίσεις στελεχών που αυτή προσφέρει.  Συνήθως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι ιδιαίτερα κερδοφόρες και όσες έχουν τα γραφεία τους στην πρωτεύουσα πληρώνουν καλύτερα τους νεοπροσληφθέντες. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι ορισμένοι πτυχιούχοι πανεπιστημίου λαμβάνουν διπλάσιες αμοιβές σε σχέση με συναδέλφους τους. Με τα ίδια τυπικά προσόντα, που απλός έχουν προσληφθεί από διαφορετικούς εργοδότες.  Για παράδειγμα, ο μισθός ενός απόφοιτου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να ξεπερνά από τα 917 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο και να φτάνει μέχρι και τα 2,045 ευρώ.
     Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποδοχών ενός πτυχιούχου παίζει και η αντιστοιχία του αντικειμένου των σπουδών με τις απαιτήσεις μιας θέσης .
Έτσι,  για παράδειγμα,  ένας βοηθός στο τμήμα marketing που έχει σπουδές στην οικονομική επιστήμη μπορεί να έχει χαμηλότερες αποδοχές κατά 3,271 ευρώ ετησίως από κάποιον συνάδελφο του με πτυχίο στο marketing.
     Ωστόσο, όπως εξηγούν στελέχη επιλογής προσωπικού, η αγορά στην Ελλάδα είναι κορεσμένη από πτυχιούχους χωρίς εργασιακή εμπειρία . Αυτό είναι κάτι που μένει, συνακόλουθα, και το ύψος των αρχικών αποδοχών τους, στο πλαίσιο της γνώστης σχέσης προσφοράς και ζήτησης. Μάλιστα, οι υποψήφιοι με εργασιακή εμπειρία βρίσκονται σε προνομιούχο θέση για την κατάληψη  μια θέσης απασχόλησης απέναντι στους πτυχιούχους που έχουν ελάχιστη η και μηδενική προϋπηρεσία .
     Σε κάθε περίπτωση, βεβαία, οι αμοιβές στην Ελλάδα είναι πολύ  χαμηλότερες από αυτές που δίνονται, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες . Σύμφωνα με τα στοιχειά της Watson Wyatt, ένας πτυχιούχος πανεπιστημίου στη Γαλλία παίρνει 6,000 ευρώ περισσότερα ετησίως απ’ ότι  ο απόφοιτος λυκείου στην ίδια χώρα .Ενώ οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί πτυχιούχοι αυξάνουν τις αποδοχές τους κατά 4,900 ευρώ .
     Ενδεικτικού είναι, επίσης, το γεγονός ότι ένα παλιός εργαζόμενος χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες κατά 3,322 ευρώ από έναν κάτοχο διδακτορικού στη χώρα μας. Η διαφορά αυτή εκτοξεύεται περίπου στα 10,000 και 20,000 ευρώ για χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία. Ο λόγος αυτών των σημαντικών διαφορών είναι ότι στην Ελλάδα η υπερπροσφορά εργατικού δυναμικού κρατά τις αποδοχές σε χαμηλά επίπεδα,καθώς η χώρα μας διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό πτυχιούχων σε σχέση με τον πληθυσμό της και μάλιστα σε ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση από την αγορά εργασίας .
     Από την άλλη πλευρά, σχετικά αδύναμά είναι και τα κίνητρα για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ελλάδα. Ένα μεταπτυχιακό βελτιώνει τις προοπτικές ιεραρχικής εξέλιξης των νέων εργαζομένων, ωστόσο δεν εξαργυρώνεται άμεσα. 
Χαρακτηριστικά, ένας κάτοχος μεταπτυχιακού στην διοίκηση επιχειρήσεων (master in Business Administration ή MBA ).κερδίζει μόλις 1,148 ευρώ (6,3%) περισσότερα ετησίων από έναν απλό πτυχιούχο.
     Αντίθετος οι κάτοχοι διδακτορικών βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ετήσιων αποδοχών .  Καθώς κερδίζουν μέχρι και 6.410 ευρώ περισσότερα από όσους δεν έχουν  πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ετήσιες αποδοχές τους είναι δηλαδή αυξημένες κατά 34% σε σχέση με τους απόφοιτους πανεπιστημίου. Κατά 26% σε σχέση με τους κατόχους MBA και κατά 65%  σε σχέση με τους αποφοίτους λυκείου.
     Ωστόσο,  η περίπτωση των διδακτορικών θεωρείται ιδιάζουσα, καθώς αφ’ ενός η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι περιορισμένη και αφ’ ετέρου οι ίδιοι στην συντριπτική πλειονότητα τους προτιμούν μια ακαδημαϊκή καριέρα .
     Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόκτηση ενός τίτλου σπουδών παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στις απολαβές όσο και στις προοπτικές ανέλιξης των νέων εργαζομένων.                                     

Πηγή:"φημερίδα Εργασία "

 

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael