ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΤΟ "ΒΛΕΜΜΑ" ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


pvaigaiou

 
 
 

Επιλογή σπουδών με το "βλέμμα" στις ανάγκες της αγοράς
 
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 - 09:16 Της Ρούλας Σαλούρου

Σε μια εποχή που η δομή της ζήτησης και της παραγωγής αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, η δομική ανεργία, η αναντιστοιχία δηλαδή, μεταξύ των ειδικοτήτων και των ευκαιριών εργασίας είναι βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς εργασίας. Στο ερώτημα κατά πόσο ταιριάζουν οι επιλογές των μελλοντικών φοιτητών με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Kariera.gr είναι ενδεικτικά. Σύμφωνα λοιπόν τα με στοιχεία του on-line recruitment site, για τον μήνα Μάιο 2009, οι δημοφιλέστεροι τομείς εργασίας που έχουν και τη μεγαλύτερη προσφορά με βάση τις αναζητήσεις των εταιριών είναι οι εξής: 

Πωλήσεις: 26% 
Πληροφορική/ τηλεπικοινωνίες: 13% 
Καταστήματα λιανικής: 9% 
Γραμματειακή υποστήριξη: 8% 
Υπάλληλοι γραφείου: 8% 
Χρηματοοικονομικά: 5% 
Μάρκετινγκ: 5% 
Επαγγέλματα υγείας: 5% 
Μηχανικοί: 5% 
Λογιστήριο: 5% 

Σε μια προσπάθεια αναζήτησης του εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των σημερινών αναγκών για προσλήψεις από τις επιχειρήσεις και των προτιμήσεων των φοιτητών ή και των υποψηφίων μιας σχολής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Kariera.gr σε συνεργασία με την εταιρεία Orientum διεξήγαγε έρευνα ως προς τις πιο περιζήτητες σχολές με σειρά προτεραιότητας για το 2009. Τα αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικά. Με σειρά προτεραιότητας, οι πλέον περιζήτητες σχολές είναι: 

Παιδαγωγικά 
Επαγγέλματα υγείας / Διαιτολογία 
Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί 
Λογιστική 
Εργοθεραπεία 

Στην πρώτη θέση των επιλογών έρχονται τα παιδαγωγικά επαγγέλματα, κυρίως λόγο της δυνατότητας απασχόλησης στο Δημόσιο. 

Όσον αφορά στις υπόλοιπες επιλογές, φαίνεται πως για τους φοιτητές ή τους υποψήφιους φοιτητές, αποτελεί πλέον σημαντικό κριτήριο το να συνδέεται η επιλογή της σχολής τους με εκείνα τα γνωστικά αντικείμενα που έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Με εξαίρεση το… όνειρο για μια θέση στο Δημόσιο, υπάρχει ουσιαστικό ταίριασμα στα επαγγέλματα υγείας, τη λογιστική και τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς οι οποίοι απασχολούνται κυρίως στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. 

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι λογικό, το βασικό κριτήριο σπουδών για έναν νέο να είναι οι σχετικά πρόσφατες ανάγκες για προσλήψεις των εταιρειών, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Kariera.gr Θεόφιλος Βασιλειάδης, σημειώνει πως εάν κάτι τέτοιο μπορούσε να ισχύσει και να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα, η αγορά εργασίας θα ήταν απόλυτη, μονόδρομος, και θα μπορούσε να προκαθοριστεί ή και να διαμορφωθεί. «Έτσι όλοι μας θα σπουδάζαμε τα ίδια και συγκεκριμένα αντικείμενα και θα υπήρχε μια μόνιμη και επαναλαμβανόμενη διαδικασία» τονίζει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αν θέλουμε να είμαστε κάπως αισιόδοξοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ακόμη και εν μέσω δύσκολών καιρών, υπάρχουν άνθρωποι που με τα προσόντα και το μεράκι τους δημιουργούν θέσεις για τους εαυτούς τους και κινούν (κατά κάποιον τρόπο) τα νήματα της αγοράς εργασίας. «Χαίρομαι πάντα να βλέπω νέους ανθρώπους που το ενστερνίζονται αυτό σπουδάζοντας ή και κάνοντας επάγγελμα αυτό που αγαπούν» συμπληρώνει ο κ. Βασιλειάδης.

Πηγή : " www.capital.gr "

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael