ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΤΕΣΤ


pvaigaiou

 
 
 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΤΕΣΤ.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.

     Με τα ψυχομετρικά τεστ πρέπει να εξοικειωθούν πλέον όσοι αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Το «εργαλείο» αυτό κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια σειρά ερωτήσεων, μέσω των οποίων προκύπτει το προφίλ των υποψηφίων. Αποκαλύπτουν δεξιότητες του ατόμου όσο και σημαντικές πληροφορίες του χαρακτήρα του, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες στον εργοδότη.
     Αρκετές φορές οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού χρησιμοποιούν τεστ ικανοτήτων και ψυχομετρικά εργαλεία, προκειμένου να εξεταστεί το επίπεδο γνώσεων του ενδιαφερομένου και να αναδειχτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του. Μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένα ερωτηματολόγια προκύπτουν επαγγελματικές συμπεριφορές που μπορεί να ταιριάζουν ή όχι στη συγκεκριμένη θέση και στο εργασιακό περιβάλλον της εταιρίας. Για παράδειγμα, μπορεί να προκύψει για κάποιον υποψήφιο πως προτιμά την ατομική εργασία και δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε ομάδα. Για αυτό και δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις.
     Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ψυχομετρικών τεστ : ερωτηματολόγια προσωπικότητας, αξιών, ενδιαφερόντων και τεστ ικανοτήτων, γνώσεων, δεξιοτήτων και ευφυΐα.
     Αξίζει, βέβαια, να επισημανθεί ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά συμπληρωματικός, καθώς από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο επιλογής. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. Στόχος τους είναι να δώσουν στους εργοδότες μια συνολική εικόνα του υποψηφίου.
     Οι υπερασπιστές τους πάντως υποστηρίζουν και περιορίζουν ή εκμηδενίζουν την υποκειμενικότητα του αξιολογητή.
     Παρέχουν άμεσα ποσοτικές ενδείξεις, εξοικονομούν χρόνο και έχουν καλά αποτελέσματα σε δουλειές με ξεκάθαρους ρόλους. Την ίδια στιγμή βοηθάνε να αναδειχθούν κρυμμένες ικανότητες. Επίσης αντιπροσωπεύουν έναν αξιοκρατικό τρόπο κατάταξης, αφού περνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι από την ίδια δοκιμασία και κάτω από τις ίδιες συνθήκες.
     Σε κάθε περίπτωση, εάν σας ζητηθεί να κάνετε χρήση τέτοιων τεστ, μην αρνηθείτε. Η άρνηση σας δείχνει ότι κάτι έχετε να κρύψετε ή ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στις γνώσεις σας.
     Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του καλό είναι να απαντάτε αυθόρμητα στις ερωτήσεις και να μην ξοδεύετε πολλή ώρα. Επίσης φροντίστε να μην χάνετε το χρόνο σας με τις δύσκολες ερωτήσεις. Εάν «κολλήσετε» σε κάποια, αφήστε τη και προχωρήστε στην επόμενη. Στην Ελλάδα την μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν κυρίως οι πολυεθνικές και οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση στην εφαρμογή τους.

Πηγή : Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ".

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael