ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


pvaigaiou

 
 
 

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ.

     Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε μια κοινωνία πολυμέσων και εμείς οι ενήλικες βρισκόμαστε μπροστά στην παιδαγωγική πρόσκληση να προσαρμόσουμε την διαπαιδαγώγηση τους στις νέες απαιτήσεις. Η φράση-κλειδί είναι «Ικανότητα στην χρήση μέσων» Ακόμα και τα μικρά παιδιά που ζουν σε οικογένειες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αποκτούν μια φυσική περιέργεια για αυτό  κι όταν τους δοθεί η ευκαιρία, πιέζουν τα πλήκτρα και παρακολουθούν τις μαγικές εικόνες στην έγχρωμη οθόνη. Στη σημερινή κοινωνία που κατακλύζεται από ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, θα πρέπει να δώσουμε εκπαιδευτικό χαρακτήρα στους εικονικούς κόσμους. και να μην τους απαγορεύουμε.
 
     Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ;
 • Μέχρι 3 ετών: Τα παιδιά υιοθετούν την συμπεριφορά των γονικών τους απέναντι στον υπολογιστή. Παίζουν διάφορους ρόλους και αλλάζουν ταυτότητα. Οι περίπλοκοι κόσμοι του διαδικτύου, τα αφήνουν αδιάφορα
  Συμβουλή: Αφήστε το παιδί σας να συλλέξει πρακτικές εμπειρίες. Το παιχνίδι με το πληκτρολόγιο το διασκεδάζει.
 • 4 με 6 ετών: Προγράμματα μάθησης και παιχνιδιού ξυπνάνε όλο και περισσότερο το παιδικό ενδιαφέρον. Ιστοσελίδες με κείμενο και αργές αλλαγές εικόνας διεγείρουν το ενδιαφέρον του παιδιού για το Δίκτυο.
  Συμβουλή: Μικρές κοινές εκδρομές στον κόσμο του διαδικτύου - σε ειδικές παιδικές σελίδες, βοηθάνε το παιδί να καταλάβει τον περίπλοκο κόσμο της τεχνολογίας και να τον θεωρήσει  ως κάτι καθημερινό.
 • 7 με 11 ετών: Το διαδίκτυο, με τις πολλαπλές προσφορές του, γίνεται συνεχώς πιο ενδιαφέρον. Τα παιδιά αναζητούν για παράδειγμα, πληροφορίες για τα ενδιαφέροντα τους ακόμα και στο διαδίκτυο. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για αστέρια της μουσικής ή του αθλητισμού-τα παιδιά έχουν ενδιαφέροντα και το διαδίκτυο παρέχει πληροφορίες για αυτά.
  Συμβουλή: Τώρα οι γονείς πρέπει να αναλάβουν δράση. Μπορείτε να επιλέξετε κατάλληλες ιστοσελίδες και να τις προσθέσετε στα Αγαπημένα (Favorites). Στην αρχή μην αφήνετε τα παιδιά σας μόνα τους. Με τον καιρό επιθυμούν περισσότερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή Μπορείτε να εγκαταστήσετε φίλτρα, έτσι ώστε η αναζήτηση ιστοσελίδων να είναι ακίνδυνη. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ακόμα και τα καλύτερα φίλτρα δεν παρέχουν απόλυτη ασφάλεια. Η σωστή αναζήτηση είναι κάτι που μπορεί να διδαχτεί. Καθίστε μαζί τους και βοηθήστε τα να τα βρουν  σωστές λέξεις αναζήτησης. Τα παιδιά πρέπει να βιώσουν και να μάθουν την «πραγματικότητα» σχετικά με τη χρήση του μέσου. Στην αρχή δώστε τους συγκεκριμένες θέσεις αναζήτησης. Όσο μεγαλώνουν θα πρέπει να αφήνετε να αναζητάνε μόνα τους όλο και πιο πολύπλοκα περιεχόμενα. Έτσι μαθαίνουν ότι «η γνώση του πραγματικού κόσμου» βοηθάει ακόμα και το διαδίκτυο.
 • Από 12 ετών: Ολόκληρο φάσμα του ψηφιακού κόσμου χρησιμοοιείται. Πλέον τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο του διαδικτύου συνεχώς καλύτερα και αρχίζουν να δημιουργούν εικονικές επαφές.. Αρχίζουν να κατεβάζουν μουσικά κομμάτια και να αντιγράφουν ταινίες. Οι χρόνοι στο διαδίκτυο αυξάνονται σημαντικά αι η χρήση του διαδικτύου μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό έξοδο στο προϋπολογισμό της οικογένειας.
  Συμβουλή: Παραμείνετε ψύχραιμοι. Μια νευρική αντίδραση στις ψηφιακές προτιμήσεις των εφήβων αντενδεικνύεται τόσο όσο και μια ιδιαιτέρα ανεκτική στάση. Γίνεται περίεργοι ! Λάβετε μέρος στον κόσμο των παιδιών και αντιμετωπίστε διακριτικά ότι δεν σας αρέσει. Οι απαγορεύσεις είναι αποτελεσματικές μόνον εφόσον είστε πειστικοί.

Πηγή : Εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ".

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael