ΕΦΗΒΕΙΑ & ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


pvaigaiou

 
 
 

ΕΦΗΒΕΙΑ & ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

     Η εξάρτηση από το διαδίκτυο και εν γένει από τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών υφίσταται ως υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο στις σύγχρονες βιομηχανικές ή μεταβιομηχανικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης ανά τον κόσμο.
     Το φαινόμενο αλόγιστης χρήσης του διαδικτύου από τους ενήλικες, όσο – και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό – από εφήβους, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ψυχική και κοινωνική λειτουργία των εξαρτημένων χρηστών του.
     Βεβαίως το να παρουσιάζουμε την εν λόγω έξη ως εφάμιλλη με αυτή των νομίμων και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών, ίσως να αποτελεί μια αυθαιρεσία, που στόχο έχει μόνο να εντυπωσιάσει, παρά να προβληματίσει ουσιαστικά και σε βάθος. Άλλωστε, καμία από τις δύο προηγούμενες υποομάδες ουσιών εξάρτησης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» από το χρήστη του με σκοπό να δημιουργήσει, να προσφέρει, να μάθει ή να βοηθηθεί σε κάτι που κάνει.
     Αντιθέτως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το διαδίκτυο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σε εργασιακό, επιστημονικό και ψυχαγωγικό επίπεδο. Μπορεί κάποιος να διανοηθεί τα επόμενα δέκα χρόνια μια κοινωνία χωρίς τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και τη χρήση του ίνερνετ ; Φυσικά και όχι.
     Βέβαια η κατάχρηση, όπως όλες οι καταχρήσεις και οι προσκολλήσεις που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία ενός ατόμου και ιδιαίτερα ενός εφήβου, που λόγω ηλικίας του είναι σαφώς περισσότερο ευμετάβλητος και παρορμητικός, προκαλεί τα σοβαρότερα προβλήματα στην ψυχοκοινωνική του  ανάπτυξη ή στην επαφή του με τον οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο, είναι αυτό που βλάπτει.
     Πέρα από τις δοξασίες ή τους αφορισμούς υπάρχει η πραγματικότητα που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και μελέτες.
     Η πιο πρόσφατη και ολοκληρωμένη έρευνα που διαθέτει η ελληνική επιστημονική κοινότητα αφορά τους εφήβους και διενεργήθηκε από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών που εδρεύει στο νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού».
     Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παραπάνω ερευνητική δραστηριότητα, σε δείγμα 529 ατόμων (52 αγόρια, 277 κορίτσια ) με μέσο όρο ηλικίας περίπου 15 έτη, η χρησιμοποίηση του ερωτηματολογίου “Young” κατέδειξε τα ακόλουθα αποτελέσματα :

1. Ποσοστό 1% από τους εφήβους του δείγματος έχουν εθιστεί στη χρήση του διαδικτύου.

2. Το 18,2% του δείγματος της έρευνας παρουσίαζε περιοδικά ή συχνά προβλήματα με την κατάχρηση του διαδικτύου (κατάσταση πριν τον εθισμό).
     Επίσης σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα συμπτώματα εθισμού στο ίντερνετ είναι :
• Ανοχή (συνεχή παραμονή στο διαδίκτυο που αυξάνεται καθημερινά).
• Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης (θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, απώλεια ενδιαφέροντος για κοινωνική συναναστροφή).
• Αδυναμία τήρησης προκαθορισμένου χρόνου παραμονής στο διαδίκτυο.
• Έκπτωση της λειτουργικότητας.
• Άγχος, αίσθηση αποδιοργάνωσης εκτός διαδικτύου.

Αποτέλεσμα όλων  των παραπάνω   είναι :
1. Η σχολική αποτυχία.
2. Οι διαταραχές ύπνου.
3. Η κατάθλιψη.
4. Η μειωμένη αυτοεκτίμηση.
5. Διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων τους φίλους και την οικογένεια.
6. Η μοναξιά.
7. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
8. Χαμηλή ποιότητα ζωής.

     Άλλα ευρήματα της έρευνας αυτής που αφορούν την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου και παρουσιάζουν ενδιαφέρον μας καταδεικνύουν ότι :

• Το 53,4% χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
• Το 26% ανέφερε καθημερινή χρήση.
• Το 8% χρήση περισσότερη από 20 ώρες εβδομαδιαίως.
• Τα αγόρια χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περισσότερο από τα κορίτσια.
• Το 55%χρησμοποιεί το διαδίκτυο για παιχνίδια.
• Το 40% για e- mails.
 To 37,5% για chat.
• Το 10% για αγορές.
• Το 4% για ενημέρωση σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
• Το 27% για θέματα επιμόρφωσης.
• Το 26% για ενημέρωση – υπηρεσίες.

     Επίσης, υπήρξε θετική συσχέτιση χρήσης του διαδικτύου και  της διάσπασης προσοχής – υπερκινητικότητας, σύμφωνα με την κατάταξη SDQ.
     Επιπρόσθετα σύμφωνα με ερευνητική δραστηριότητα που διεξήχθη από την ομάδα “Safe Net Home“, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης “Safe internet” σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης καταδεικνύει ότι είναι υψηλά τα ποσοστά διείσδυσης του διαδικτύου στους Έλληνες εφήβους. Συγκεκριμένα, η παραπάνω ερευνητική δραστηριότητα  πραγματοποιήθηκε σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα, Χανιά και Καβάλα από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2006, σε σύνολο 590 νέων (290 κορίτσια και 300 αγόρια).
 
     Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα:

1. Επτά στους δέκα χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να επικοινωνούν, να ενημερώνονται και να «κατεβάζουν μουσική».
2. Ποσοστό 21% δηλώνει ότι αγνοεί τους κινδύνους από διαδίκτυο.
3. Έξι στους δέκα δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν σε περίπτωση κινδύνου.
4. Ποσοστό 38% των κοριτσιών και 29% των αγοριών ανταλλάσουν αρχεία μεταξύ τους.
5. Ποσοστό 51% των χρηστών «κατεβάζει» μουσική.
6. Ένα 23%χρησιμοποιεί “peer to peer” για να «κατεβάσει» ή ανταλλάξει μουσική και ταινίες.
7. Ποσοστό 44% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο από το σπίτι, ενώ τα 25% από “internet station”ή “café”. Ακόμη, ένα ποσοστό 10% θεωρεί ότι η χρήση του ίνερνετ είναι πολύ ακριβή.

Πηγή : Εφημερίδα "ΧΙΑΚΤΙΔΑ".

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael