ΧΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΣ


pvaigaiou

 
 
 

ΧΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΣ.

Έχετε υπερβολικά πολλά προσόντα για τη θέση που ζητάτε ; Υπάρχουν τρόποι να το ξεπεράσετε ....

     ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΠΟΤΕ να περάσετε από τη διαδικασία συνέντευξης για δουλειά, να είστε γεμάτος αυτοπεποίθηση ότι έχετε πάει εξαιρετικά καλά και, εν συνεχεία, να ακούτε  την καταραμένη φράση : «Λυπούμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι τα προσόντα σας ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που ζητάμε για την κάλυψη της θέσης». Γκρρρ……
     Όταν μου το είπαν για πρώτη φορά μετά από μια συνέντευξη, πολλές σκέψεις πέρασαν από το  θολωμένο από την απογοήτευση μυαλό μου… «Τι είδους τρελή δικαιολογία, για να μη με προσλάβουν είναι αυτή ; Και τη πειράζει αν έχω περισσότερα προσόντα από αυτά που ζητάνε ; Στο κάτω – κάτω της γραφής, οι εργοδότες δεν ψάχνουν πάντα για τον πιο αξιόλογο υποψήφιο για τη θέση ; Κι αν εγώ προσφέρομαι για τη θέση, έχοντας περισσότερα ή λιγότερα προσόντα, που υπάρχει το πρόβλημα ; Δεν είναι δίκαιοι ! Ποιος είναι άραγε ο πραγματικός λόγος που δεν με προσλαμβάνουν ;»

ΤΙ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΝΝΟΥΝ.

     Όταν τα πρόσωπα που σας παίρνουν συνέντευξη για να σας προσλάβουν σε μια δουλειά λένε ότι διαθέτετε πολύ περισσότερα προσόντα απ΄ ότι ζητούν, αυτά που τους απασχολούν στην πραγματικότητα είναι τα εξής :
  1. Μήπως βαρεθείτε γρήγορα στη θέση που σας προσφέρουν ;
  2. Μήπως ο μισθός που είναι διατεθειμένοι να σας προσφέρουν για τη συγκεκριμένη δουλειά δεν θα σας ικανοποιήσει ;
  3. Πόσο πιθανό είναι να τους εγκαταλείψετε, μόλις βρείτε μια καλύτερη θέση στην αγορά.
  4. Μήπως χρειαστεί σύντομα να ξαναμπούν στην χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία να προσλάβουν και εκπαιδεύουν εξ αρχής, κάποιο πρόσωπο ;

     Ίσως όλες αυτές οι σκέψεις να μην σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα, επειδή διαθέτετε, (υπερβολικά ;) πολλά προσόντα, οφείλετε όμως να παραδεχθείτε ότι και οι υποψήφιοι εργοδότες σας έχουν δίκιο να προβληματίζονται ….
     Αν σας τύχει μια φορά να απορριφθείτε για μια δουλειά με το αιτιολογικό ότι έχετε υπερβολικά πολλά προσόντα, ίσως να αρχίσετε να ανησυχείτε ότι θα σας τύχει εκ νέου έτσι αν ξαναπαρουσιαστεί μια θέση που ενδέχεται να είναι σε επίπεδο χαμηλότερο απ΄ ότι θα δικαιολογούσε η προϋπηρεσία, οι δεξιότητες, η μόρφωση και η εμπειρία σας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το «ρίξετε» το επίπεδο των προσόντων σας στο βιογραφικό σας, παραλείποντας πράγματα όπως, για παράδειγμα η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ. Το να πείτε ψέματα, ωστόσο, για το ποιος είστε και για το τι μπορείτε να κάνετε δεν είναι ο σωστός τρόπος να κινηθείτε.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ.

     Υπάρχει καλύτερη στρατηγική : θέστε εσείς πρώτοι το ζήτημα, πρόσωπο με πρόσωπο. Φροντίστε να είστε εκείνος που θα θέσει το θέμα των «υπερβολικά πολλών προσόντων» στη συνέντευξη για μια νέα δουλειά. Αν θίξετε εσείς πρώτοι το θέμα, τότε θα μπορέσετε να συζητήσετε ανοιχτά και να πείσετε τον υποψήφιο εργοδότη σας ότι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Το «κλειδί» και εδώ, όπως και σε κάθε συνέντευξη για να πιάσετε δουλεία, είναι να προβλέψετε και να προετοιμαστείτε. Πριν πάτε στη συνέντευξη, σκεφτείτε τι θα πείτε και πως θα τους πείσετε ότι έχουν συμφέρον να σας προσλάβουν, ακόμη κι αν ίσως διαθέτετε υπερβολικά πολλά προσόντα. Αφού τους εξηγήσετε γιατί θα αποτελούσατε πολύτιμη προσθήκη για την εταιρία τους, εξηγήστε τους γιατί υποβάλλετε αίτηση για μια δουλεία κατώτερη των δυνατοτήτων σας. Προς θεού μην πείτε «Δεν μπορώ να βρω κάτι άλλο και χρειάζομαι πραγματικά μια δουλειά!» Ακόμη κι αν είναι αυτή η περίπτωση σας αυτή η προσέγγιση είναι υπερβολικά … ειλικρινής και θα ενισχύσει τον φόβο τους ότι θα φύγετε στην πρώτη (πρώτη) ευκαιρία που θα σας παρουσιαστεί.
     Πείτε κάτι το τύπου «Υποθέτω ότι αντιλαμβάνεστε ότι έχω εργαστεί σε υψηλότερες θέσεις κατά το παρελθόν, αυτή η θέση όμως είναι ακριβώς αυτό που ψάχνω τη συγκεκριμένη περίοδο». Έπειτα, κρίνοντας από το αντικείμενο της δουλειάς και από τις συνθήκες εξηγήστε το γιατί. Για παράδειγμα πείτε :
• «Ήθελα πάντα να εργαστώ για την εταιρία σας και είμαι διατεθειμένος να απασχοληθώ σε θέση κατώτερη των προσόντων μου, απλά και μόνο για να μη χάσω αυτή την ευκαιρία».
• «Η θέση αυτή θα μου επιτρέψει να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητες μου και θα επεκτείνει την εμπειρία μου σε ένα νέο τομέα».
• «Αναζητώ κάτι με λιγότερο άγχος και με μειωμένες αρμοδιότητες, ώστε να μπορέσω να περνώ περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου».
• «Αυτή η θέση μου παρέχει τη σταθερότητα και την ευκαιρία για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που πάντα αναζητούσα» 
• «Ο μισθός δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Δεν θα είχα πρόβλημα να αμείβομαι με λιγότερα χρήματα σήμερα απ’ ότι στο παρελθόν»
     Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να δείξετε ενθουσιασμό για τη δουλειά. Εξηγήστε πως μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες τους τώρα, αλλά και στο μέλλον, καθώς η εταιρία θα αναπτύσσεται. Και, το πιο σημαντικό απ’ όλα : Φροντίστε να τους πείσετε ότι  δεν θα παραιτηθείτε τη στιγμή που κάτι καλύτερο θα φανεί στον ορίζοντα. Μάλιστα, αν είστε απόλυτα πεπεισμένος ότι η θέση αξίζει τον κόπο, μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη κι αυτό προσφερθείτε να υπογράψετε συμφωνία, με την οποία θα δεσμεύεστε ότι θα παραμείνετε στη θέση σας για ελάχιστο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών. Άσχετα από το αν ο υποψήφιος εργοδότης σας θα αποδεχθεί ή όχι την προσφορά σας το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσει, χωρίς αμφιβολία, πολύ θετική εντύπωση!
     Το διά ταύτα ; Αν προβλέψετε ότι το εν δυνάμει αφεντικό σας ενδέχεται να θέσει θέμα υπερβολικά πολλών προσόντων σας και το αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο, οι ικανότητες σας σαφώς και δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην καριέρα σας.

Πηγή : Εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael