ΟΙ 4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ


pvaigaiou

 
 
 

 

ΟΙ 4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ.

     Σε τέσσερις βασικές πηγές θα πρέπει να ανατρέξει όποιος επιθυμεί να βρει δουλειά : Η πρώτη λύση είναι οι μικρές αγγελίες που δημοσιεύονται στον Τύπο και αφορούν όλες σχεδόν τις θέσεις που απασχολεί ο ιδιωτικός τομέας. 
     Μετά ακολουθούν τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ με προσφορά θέσεων, κυρίως για υπαλληλικό προσωπικό και εργάτες, ενώ μια Τρίτη είναι οι προσωπικές γνωριμίες, οι φίλοι και οι συγγενείς κάθε υποψήφιου.
     Η τέταρτη επιλογή απαρτίζεται από τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεων εργασίας και το Ίντερνετ, δύο μέσα που το τελευταίο διάστημα ήρθαν έντονα στην επικαιρότητα.
 
     1. Μικρές Αγγελίες.
     Οι αγγελίες είναι οι πιο συνηθισμένος τρόπος για να αναζητήσει κανείς δουλειά, καθώς δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Τύπο, ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένα έντυπα.
Οι αγγελίες χρειάζονται προσοχή καθώς κάποιες φορές είναι παραπλανητικές και επιζητούν όχι ακριβώς  αυτό που εμφανίζουν αλλά κάτι άλλο συνήθως απογοητευτικό.
     Άλλες πάλι εμφανίζονται για να πιάσουν το σφυγμό της αγοράς ως προς το επάγγελμα  ή για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων με εργαζόμενους διάφορων ειδικοτήτων.
     Οι αγγελίες πλαισίου και όσες αναφέρουν την επωνυμία του εργοδότη χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές ως ασφαλείς.
     Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τι προσόντα ζητεί η αγγελία και να απαντούν στέλνοντας το βιογραφικό και ότι άλλο ζητηθεί μέσα στις προθεσμίες.
     Όμως σε περίπτωση που δεν καλύπτουν όλα τα προσόντα που ζητούνται, αλλά αρκετά από αυτά, οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται. Καλό είναι να απαντήσουν στην αγγελία, γιατί συχνά οι εργοδότες προσλαμβάνουν άτομα που καλύπτουν μέρος των προδιαγραφών της θέσης.
     2. Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (αν δεν υπάρχει στην περιοχή, τότε από τον αρμόδιο ΟΑΕΔ)
     Ο άνεργος παρουσιάζεται και ζητεί εργασία με την ταυτότητα του. Αμέσως εκδίδεται το «δελτίο εγγραφής ανέργου» μαζί με ένα δελτίο ανεργίας και είναι το αποδεικτικό στοιχείο της ανεργίας του. Με το δελτίο αυτό, ο άνεργος καταχωρίζεται στα αρχεία της  υπηρεσίας του ΟΑΕΔ.
     Καταγράφονται προσωπικά στοιχεία, εκπαίδευση, ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία, εμπειρία, ζητούμενο είδος εργασίας, μισθός που θα αποδεχόταν  κ.λ.π. Υπάρχει κωδικοποίηση για τα επιθυμητά επαγγέλματα που αναζητεί ο ενδιαφερόμενος οπότε αυτοί οι κωδικοί συγκρίνονται με τους κωδικούς των επαγγελμάτων που ζητούν οι εργοδότες. Σε περίπτωση που ταιριάζουν, ειδοποιείται ο ενδιαφερόμενος και μεσολαβεί το Γραφείο Εργασίας για τα στοιχεία του εργοδότη.
     Μετά την πρόσληψη διακόπτεται η κατάσταση ανεργίας (και τυχόν επίδομα ανεργίας).
     3. Φίλοι – Συγγενείς – Γνωριμίες  
     Η μέθοδος αυτή αποτελεί «σταθερή αξία», καθώς είναι ίσως η παλιότερη και θα υπάρχει πάντα, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις.
     Αυτό βέβαια, δεν πρέπει να απογοητεύει αυτούς που δεν έχουν «μέσον» καθώς και δεκάδες άνθρωποι βρίσκουν δουλειά χωρίς γνωριμίες  βασιζόμενοι στις σπουδές τους, στην εξειδίκευση τους και την επιμονή τους.
     Το θετικό της μεθόδου αυτής είναι ότι σχεδόν πάντα θα υπάρχει ένας φίλος ή συγγενής που θα μπορεί να βοηθήσει το νέο με συστάσεις ή και να τον πάρει στη δουλειά του, αποκτώντας προϋπηρεσία.
     Βέβαια όποιος έχει τις γνωριμίες δεν θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σ’ αυτές, αλλά παράλληλα να ψάχνει για δουλειά και με άλλες μεθόδους, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του.
     3. Άλλες πηγές.
     Δικτυωθείτε ! Αυτή είναι μια συμβουλή για όλους τους υποψήφιους, καθώς η αναζήτηση εργασίας μέσω Ίντερνετ κερδίζει συνεχώς έδαφος.
     Ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας και καταχώρησης βιογραφικών υπάρχουν πολλές, ενώ και εφημερίδες «βγαίνουν» στο δίκτυο που έχουν αγγελίες προσφοράς εργασίας . Ανάλογη ενότητα στην ιστοσελίδα του έχει ο ΟΑΕΔ με online αναζήτηση θέσεων εργασίας
     Μια άλλη υπηρεσία που μπορεί να αξιοποιήσει ο υποψήφιος είναι οι σύμβουλοι επιλογής και τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας. Στη χώρα μας λειτουργούν σαν σύμβουλοι επιλογής προσωπικού, παρέχοντας υπηρεσίες σε εργοδότες. Τα ιδιωτικά γραφεία Εργασίας προδιαγράφουν τα χαρακτηριστικά της θέσης, τα απαιτούμενα προσόντα και προχωρούν – ορισμένες φορές –μέχρι και την τελική  επιλογή του προσωπικού.
     Τα ιδιωτικά Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας έχουν site και στο Διαδίκτυο, οπότε οι υποψήφιοι μπορούν και ηλεκτρονικά να καταχωρήσουν το βιογραφικό τους
     Είτε υποβληθεί ηλεκτρονικά το βιογραφικό είτε ο υποψήφιος επισκεφθεί τα γραφεία, θα πρέπει να περιμένει τη στιγμή εκείνη που θα τον ειδοποιήσει η εταιρία, όταν θα έχει βρεθεί μια κατάλληλη θέση γι’ αυτόν.
     Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι, αλλά και οι διευθύνσεις προσωπικού των διάφορων εταιριών, συνήθως κρατούν τα βιογραφικά σε βάσεις δεδομένων και όταν μια θέση ελευθερωθεί, ανατρέχουν στα στοιχεία και προσεγγίζουν νέα στελέχη.
     Θα πρέπει να γνωρίζουν, πάντως οι ενδιαφερόμενοι, ότι οι σύμβουλοι επιλογής συνήθως δεν ασχολούνται με υπαλληλικές θέσεις, αλλά στελεχιακές.
     Οι οργανωμένες εταιρίες επιλογή προσωπικού παραλαμβάνουν το βιογραφικό και «περνούν» τον υποψήφιο από μια μίνι συνέντευξη, προκειμένου να διαπιστώσουν τις ικανότητες, τις γνώσεις, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του.

     ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
     Όσοι είναι ακόμη φοιτητές μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα Γραφεία Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας των Πανεπιστημίων.
     Τα γραφεία διασύνδεσης συμβουλεύουν τους φοιτητές για τη σύνταξη του βιογραφικού, τους προετοιμάζουν για τη συνέντευξη προσωπικού  κ.λπ. ενώ διοργανώνουν και Ημέρες Καριέρας, όπου οι νέοι έρχονται σε πρώτη επαφή με υποψήφιους εργοδότες. Επιπλέον, διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις και από ιδιωτικούς φορείς.

Πηγή : Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael