ΠΑΡΕ MASTER ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


pvaigaiou

 
 
 

ΠΑΡΕ MASTER ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

          

ΓΙΝΕ SIR ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ  ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 
ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ: Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) Πλατεία Κολωνακίου 17, Αθήνα και Εθνικής Αμύνης 9,Θεσσαλονίκη.

ΣΕΡΦΑΡΕ ΑΜΕΣΑ: Στο www.prospects.au.uk και www.postgrad.hobsons.com . Εκεί θα βρεις το μεταπτυχιακό που σου ταιριάζει.. Επιπλέον κάθε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας  έχει τη δική του ιστοσελίδα στην οποία μπορείς να δεις τις απαιτήσεις του και να γνωρίσεις  από κοντά το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσεις. Τέλος, στο www.rae.ac.uk θα βρεις μια αξιόπιστη σελίδα αξιολόγησης των πανεπιστημίων.

3 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΣ: Οικονομικά, Φυσική, Μοριακή Βιολογία

ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ: Τα μεταπτυχιακά στη Σκωτία και την Ουαλία ξεκινούν από  € 3.000 (ας είναι καλά η Ευρωπαϊκή Ένωση) και φτάνουν στο Λονδίνο ως και τις  € 60.000 για ολόκληρο το πακέτο του μεταπτυχιακού. Με γύρω στις  € 10.000 πάντως βρίσκεις σίγουρα αξιοπρεπέστατο μεταπτυχιακό.

ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ: α) ότι τα περισσότερα master είναι μονοετή, εκτός και αν γουστάρεις εσύ να το σπάσεις στα 2 χρόνια και να μην κουράζεσαι και, β) ότι οι Βρετανοί είναι τυπικοί μέχρι αηδίας και θα ήταν καλό να μην κάνεις την αίτηση σου online αλλά να κατεβάσεις την αίτηση του κάθε πανεπιστημίου μέσω internet και να την στείλεις ταχυδρομικώς.

ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ : Master από Βρετανικό Πανεπιστήμιο έχει και ο σκύλος σου, αλλά τα πιο πολλά πανεπιστήμια της Μεγ. Βρετανίας κουβαλούν βαρυσήμαντα ονόματα, τα οποία (κακώς) χτυπάνε στο μάτι των μελλοντικών σου αφεντικών, οπότε αν το ακριβό κόστος ζωής δεν αποτελεί πρόβλημα κλείσε άμεσα εισιτήρια 

ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ: Αν μείνεις στο Λονδίνο ή στο Εδιμβούργο πρέπει να υπολογίζεις τουλάχιστον € 800  με 1.000 το μήνα, ενώ αν αποφασίσεις να βγεις στην αγγλική επαρχία, ακόμα και σε κοντινή απόσταση από τις μεγαλουπόλεις, το μέγιστό που θα χαλάς κάθε μήνα είναι € 600.

ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ:London School of Economics, Imperial College, University of Cambridge

 

ΤΕΡΜΑ Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΙΑ ΕΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 
ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ: CoetheInstitut, Ομήρου 14-16 Αθήνα

ΣΕΡΦΑΡΕ ΑΜΕΣΑ: Ρίξε μια ματιά στο www.postgraduate.de και www.hochcshulkompass.de αλλά το απόλυτο εργαλείο σου είναι το www.daad.de το οποίο έχει ένα ιδανικό σύστημα αναζήτησης τίτλων.

3 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΣ: Νομικά, Μαθηματικά. Μηχανολογία

ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ: Τα περισσότερα πανεπιστήμια στη Γερμανία προσφέρουν δωρεάν δίδακτρα, αν και τώρα τελευταία λόγω της μεγάλης ζήτησης κάποια Πανεπιστήμια άρχισαν να ζητούν κανα – δυο χιλιάρικα. Τα μεταπτυχιακά στη Γερμανία είναι χωρισμένα σε μονοετή και διετή, με τα διετή να είναι κυρίως τα οικονομικά και τα ερευνητικά master. Αν ψάχνεις για MBA  να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κάποιο δωρεάν, αλλά σίγουρα σε καλύτερες τιμές απ’ ότι σε άλλες χώρες.

ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ: Ότι υπάρχουν  πολλά αγγλόφωνα προγράμματα στη Γερμανία και μάλιστα πολύ υψηλού επιπέδου, για τα οποία φυσικά δεν χρειάζεται να ξέρεις Γερμανικά, αν αυτό είναι το πρόβλημα σου.

ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΈΦΤΕΣΑΙ: Ελάχιστα έξοδα για δίδακτρα και διαβίωση, μια χώρα τίγκα στις γκόμενες και πόλεις από τις οποίες μπορείς μέσα σε 1-2 ώρες να βρεθείς σε κάθε άκρο της Ευρώπης, μιας και είσαι ακριβώς στη σέντρα της Ηπείρου.

ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ: Η Γερμανία είναι από τις πιο φθηνές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρέχει φοβερές διευκολύνσεις στους φοιτητές, οπότε υπολόγιζε maximum € 700 το μήνα ακόμα και στο Βερολίνο.

ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ: Technological University of Munich, Heidelberg University, University of Goettingen.

 

ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑ

 

ΠΡΩΤΗΣ ΣΤΑΣΗ: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σινά 31 Αθήνα

ΣΕΡΦΑΡΕ ΑΜΕΣΑ: Στο www.edufrance.gr/fr/fr/fsearch/etudes031.htm και στο www.egide.asso.fr  θα βρεις σίγουρα το μεταπτυχιακό που σου ταιριάζει, ενώ στο site του Γαλλικού Ινστιτούτου  www.ifa.gr θα βρεις και άλλα χρήσιμα ling αλλά και γενικές πληροφορίες.

3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ: Ιατρική, Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες

ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ: Το απόλυτο χάος μιας και μπορείς από ένα μεταπτυχιακό με € 2.000 (με τις ευλογίες του γαλλικού κράτους) στο Μπορντό μέχρι ένα MBA με € 60.000 στο Παρίσι.

ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ: Ότι ο κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών στη Γαλλία διαρκεί 2 χρόνια αλλά αν έχεις αποφοιτήσει από σχολή 4ετούς φοίτησης, λογικά θα γίνεις δεκτός κατευθείαν στο δεύτερο έτος. Οι Γάλλοι πάντως είναι αρκετά αυστηροί στο συγκεκριμένο θέμα, οπότε φρόντισες να κάνεις αιτήσεις σε αρκετά πανεπιστήμια  μην γίνει καμία στραβή.

ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ: Ο βαθμός  πτυχίου δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο για να γίνεις δεκτός από ένα  Γαλλικό πανεπιστήμιο, όσο παίζει το να αποδείξεις γραπτώς τη θέληση σου να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών και την επιθυμία σου να σπουδάσεις  αποκλειστικά και μόνο στη Γαλλία.

ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ: Απλά μείνε μακριά από το Παρίσι, εκτός αν θες τις ελεύθερες ώρες σου να πλένεις πιάτα για να τα βγάλεις πέρα. Χιλιάρικο minimum για να μείνεις αξιοπρεπώς στην Πόλη του Φωτός αλλά και Γαλλική επαρχία δεν πάει πίσω.

ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ: INSEAD, Ecole Normale Sperrieure, ENA (Ecole National ď Arministration).

 

ΠΙΤΣΑ ΠΤΥΧΙΑ ΙΤΑΛΙΑ

 

ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47 Αθήνα

Στο http://cercauniversitacinecait και στο http://offertaformativamicit/studenti/elenco για να βρεις το master που σου ταιριάζει και από εκεί θα περιπλανηθείς στι σελίδες του κάθε πανεπιστημίου. Τα ιταλικά ιδρύματα δεν φημίζονται για τις ιστοσελίδες τους, αλλά αν ψάχνεις για σχολές σε Ρώμη Φλωρεντία, Μιλάνο και Τορίνο τα πράγματα δεν είναι τόσο πρωτόγονα.

3ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΣ: Φαρμακευτική, Αρχιτεκτονική, Σχέδιο Μόδας.

ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ: Υπάρχουν αρκετά δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα αλλά αυτά είναι συνήθως κατειλημμένα από τους Ιταλάρες, οπότε για να σπουδάσεις πρέπει να πληρώσεις κάποια λεφτά τον ένα χρόνο που διαρκούν τα περισσότερα μεταπτυχιακά. Κι ενώ στην Σικελία  και μέχρι τη Νάπολι τα δίδακτρα φτάνουν τα αντίστοιχα των Βρετανικών πανεπιστημίων.(€ 6.000 – 15.000).

ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ: Ότι το παν για να γίνεις δεκτός σε ένα ιταλικό πανεπιστήμιο είναι το interview που θα σε καλέσουν να κάνεις μετρικούς μήνες πριν την έναρξη των μαθημάτων, στο οποίο θα πρέπει όχι μόνο να αποδείξεις ότι μιλάς καλά τη γλώσσα αλλά και ότι είσαι και σωστά προετοιμασμένος.

ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ: Αν αποφύγεις τις κεντρικές συνοικίες της κάθε πόλης, θα καταφέρεις να ελαχιστοποιήσεις τα έξοδα σου. Η Ιταλία προσφέρεται κυρίως για τα ταξίδια εντός της χώρας και όχι τόσο για να φεύγεις εκτός. Φρόντισε να αποκτήσεις ένα βασικό level  επικοινωνίας στα ιταλικά (γιατί τα αγγλικά τους ακούγονται σαν ανάποδα αραβικά) και έφυγες για dolce vita.

ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ: Οι Ιταλοί αποκαλούν τη Νότια Ιταλία «Βόρεια Αφρική» και αυτό αντικατοπτρίζεται φυσικά και στο κόστος διαβίωσης μιας και πιάνοντας τη Ιταλία από το Νοτιότερο άκρο της με κόστος ανά μήνα γύρω στα € 500 και ανεβαίνοντας προς τα πάνω, φτάνεις στο Μιλάνο όπου minimum θα χρειάζεσαι € 1.200 το μήνα.

ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ: Sapienza Universita di Roma, Universita di Bologna, Universita di Pisa

 

ΣΠΑΝΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

 
ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ: Ινστιτούτο Θερβάντες Σκουφά 31 Αθήνα  

ΣΕΡΦΑΡΕ ΑΜΕΣΑ: Στο www.tostudyinspain.com το οποίο όχι μόνο έχει μια πάρα πολύ απλή δομή και μέσα σε μερικά λεπτά θα έχεις βρεις όλες τις πιθανές σχολές στις οποίες μπορείς να φοιτήσεις, αλλά σου δίνει τη δυνατότητα μέσα από τη σελίδα του να κάνεις και αίτηση για οποιαδήποτε μεταπτυχιακό επιθυμείς. Ακόμα σαν απλή μηχανή αναζήτησης υπάρχει και το www.tumaster.com

3 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΣ: Τμήματα πολιτικών μηχανικών, Αρχιτεκτονική Σχέδιο.

ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ: Το Ισπανικό Ινστιτούτο εκτιμά ένα  μέσο κόστος διδάκτρων γύρω στα € 6.000 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανά μεταπτυχιακό, τιμή αρκετά καλή σε σύγκριση  με τα πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Γαλλίας ενώ αν καταφέρεις να γίνεις δεκτός σε κάποιο από τα δημόσια πανεπιστήμια τα δίδακτρα κοστίζουν συνήθως λιγότερο από € 1.000 ανά μεταπτυχιακό. Το αν θα καθήσεις 1 ή 2 χρόνια είναι στο χέρι σου αφού συνήθως έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε ένα γρήγορο τρόπο εκμάθησης και σε ένα πιο αργό.

ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ: Ότι για να γίνεις αποδεκτός σε ένα πανεπιστήμιο της Ισπανίας, πρέπει πρώτα να περάσεις το εισαγωγικό test Selectividad (μπορείς να  το δώσεις και στην Ελλάδα), εκτός και αν το βιογραφικό σου  και τα επίπεδο σου στα Ισπανικά επαρκούν για να μπεις χωρίς εξετάσεις. Η Ισπανία έχει 51 δημόσια και 21 ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία είναι όλα άψογα οργανωμένα και ιεραρχημένα κάτω από το Υπουργείο Παιδείας της Ισπανίας.   

ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ: Οι Ισπανοί αργούν συνήθως να απαντήσουν στις αιτήσεις αλλά είναι αρκετά εύκολο να γίνεις δεκτός στη σχολή της επιλογής σου μιας και η Ισπανία δεν είναι πλέον ο δημοφιλής προορισμός για (πέρα από σπουδές γύρω, από την τέχνη)

ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΗΝ: Όπως πως σε κάθε άλλη χώρα, έτσι και στην Ισπανία, αν θα ήθελες να γλιτώσεις λεφτά θα έπρεπε να αποσυρθείς σε κανένα μακρινό χωριό της Καταλονίας, αλλά αφού δεν παίζει καμία σχολή φρόντισε να έχεις μηνιαία πίστωση από τον πατέρα σου τουλάχιστον    800.

ΓΙΑ ΛΙΓΟΥ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ: Polytechnic University of Madrid, Autonomous University of  Barcelona, University Complutense Madrid

 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙΣ ΠΑΡΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

 
Ø      Πιστοποιητικό επάρκειας στη γλώσσα στην οποία θες να σπουδάσεις. Για τη Μεγάλη Βρετανία και τα αγγλόφωνα τμήματα των άλλων χωρών χρειάζεσαι το ILELTS (δεν σου λέω Toefl, γιατί τα IELTS είναι μακράν πιο εύκολο και απλό) με βαθμό τουλάχιστον 6 στα 9. Για τη Γερμανία και τη Γαλλία, το κάθε πανεπιστήμιο έχει τις δικές του απαιτήσεις. Στη Γερμανία πάντως είναι πιο  τα πολλά πανεπιστήμια απαιτούν να είσαι κάτοχος  Mittelstuffe και στη Γαλλία να είσαι σε επίπεδο Β2 (ενώ υπάρχει και το ειδικό τεστ TCF σε περίπτωση που δεν έχεις κάποιο δίπλωμα). Στην Ιταλία, η επάρκεια σου στη γλώσσα εξετάζεται στις προφορικές εισαγωγικές εξετάσεις που γίνονται πριν γίνεις αποδεκτός στο Πανεπιστήμιο.

Ø      Το πτυχίο σου και μια αναλυτική βαθμολογία μεταφρασμένα και επικυρωμένα στην αντίστοιχη γλώσσα του Πανεπιστημίου στο οποίο κάνεις αίτηση. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά σε χαμηλότερη τιμή από τα διάφορά συμβούλια.

Ø      Δυο συστατικές επιστολές, κλεισμένες σε φάκελο και σφραγισμένες από το Πανεπιστήμιο σου. Αν έχεις κάποια προϋπηρεσία, φρόντισε να πάρεις μια συστατική επιστολή και από τον εργοδότη σου, που θα δώσει extra πόντους για τη διεκδίκηση της θέσης. 

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael