ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ


pvaigaiou

 
 
 

ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.

     Όταν… επιχειρηματολογούν οι αριθμοί τα λόγια περιττεύουν. Η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή – που συνήθως συνοδεύει τους νέους ανθρώπους στην πρώτη θέση εργασίας τους – σε 18 από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται μεταξύ 1.286,09 ευρώ στη Γαλλία (για εργαζόμενους 39 ώρες την εβδομάδα ) και 61,43 ευρώ στη Βουλγαρία. Ποσά που «συνορεύουν» όπως και οι χώρες τους γεωγραφικά – με αυτό της Γαλλίας είναι στο Βέλγιο (1.210 ευρώ ) και στην Ολλανδία (1.264,80 ευρώ). Στον αντίποδα βρίσκονται η Ρουμανία (69,12ευρώ, η Λετονία (120,26ευρώ), η Λιθουανία (144,81 ευρώ, η Εσθονία (158,50), η Πολωνία(189,98 ευρώ), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον 559,98 ευρώ) και την ακολουθεί καθοδικά η Ισπανία (490,80 ευρώ).
     Οι χαμηλές αποδοχές και η δυσκολία των νέων ανθρώπων να ενταχθούν στην απασχόληση –άρα και στην κοινωνία αυτόνομα – είναι κοινός παρονομαστής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό και κατέχει υψηλή θέση στην πολιτική ατζέντα της. Υπάρχουν αρκετές διαφορές, ωστόσο, όχι μόνο μεταξύ των κρατών -μελών αλλά και περιφερικές, όπως είναι γνωστό μέσα στην ίδια χώρα.
     Στα σημαντικά συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, αναφέρεται ότι οι αλλαγές στην οικονομία σημειώνονται τόσο ραγδαία ώστε χρονικά, να προπορεύονται του απαραίτητου  ελάχιστου χρόνου μέσα στον οποίο οι βιομηχανίες και οι άλλοι τομείς μπορούν να σχεδιάσουν τις πολιτικές τους για τις δεξιότητες που χρειάζονται και ποιές ήδη διαθέτουν. Συμβαίνει κατά κάποιο τρόπο η ταχύτητα των οικονομικών αλλαγών να ακυρώνει το αποτέλεσμα του έργου των  policy makers με στόχο τη μείωση της ανεργίας των νέων.
     Φαίνεται, όμως, ότι αντιθέτως τίποτα δεν μπορεί να ακυρώσει την ταχύτητα των δημογραφικών αλλαγών που σύντομα θα έχουν… αποδεκατίσει τις τάξεις του εργατικού δυναμικού και η μοναδική λύση που υπάρχει είναι όλοι οι νέοι και οι περισσότερο ηλικιωμένοι να είναι οικονομικά ενεργοί. Για του λόγου το αληθές μάλιστα επιχειρηματολογούν και πάλι οι αριθμοί: στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2005 και 2050 το ποσοστό του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλικίας 15-24 ετών θα μειωθεί σε 9,7% από 12,6%. Ταυτόχρονα, η πληθυσμιακή ομάδα 65άρηδων θα αυξηθεί σε 29,9% από 16,4%.
     Ωστόσο, η έρευνα παραμένει αισιόδοξη ότι «πολυπλοκότητα της κατάστασης δεν θα πρέπει να μας απογοητεύει σε ότι αφορά την απασχόληση». Και δικαίως, αφού τη λύση τη γνωρίζουμε όλοι: «βοηθήστε τους νέους να αποκτήσουν μια αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία και ενθαρρύνετε τους ηλικιωμένους να παραμένουν αξιοπρεπώς εργαζόμενοι.
 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael