ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ


pvaigaiou

 
 
 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΜΟΛΙΣ ΤΟ 25%-30% ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ.

     Η αξιοποίηση του κύκλου γνωριμιών αποτελεί κλειδί που συχνά ανοίγει τις πόρτες της απασχόλησης, ιδιαίτερα για όσους κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας και δεν έχουν αξιόλογη επαγγελματική εμπειρία,. Όταν ένας υποψήφιος διατηρεί επαφές με άτομα που απασχολούνται στον κλάδο στον οποίο ενδιαφέρεται  να βρει δουλεία, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να ενημερωθεί έγκαιρα για τυχόν ευκαιρίες απασχόλησης και να χτυπήσει τις σωστές πόρτες. Και αυτό επιδεί όπως αναφέρει η επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Advanced Management Consultants (AMC) κ. Μαρία Μελαμπιανάκη, πολλές φορές οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζητούν από τα στελέχη τους να τους φέρουν σε επαφή με υποψήφιους που γνωρίζουν προκειμένου να καλύψουν κενές θέσεις στην εταιρεία. Οι Επιχειρήσεις καταφεύγουν συχνά σε αυτή τη μέθοδο ανεύρεσης νέου προσωπικού επειδή όπως εξηγεί η κα Μελαμπιανάκη όταν ένας εργαζόμενος προτείνει στην εταιρεία στην οποία απασχολείται έναν υποψήφιο, κατά κάποιο τρόπο εγγυάται για την προσωπικότητα και τις ικανότητες του.

     Μεγάλο ποσοστό όσων ψάχνουν για δουλεία ενημερώνεται για ευκαιρίες απασχόλησης μέσω γνωστών και φίλων. Πόσο σημαντικό είναι για ένα νέο  να καλλιεργεί τον κύκλο γνωριμιών του και πόσο μπορεί να τον βοηθήσει αυτό ;
     Η εξεύρεση της κατάλληλης εργασίας είναι σίγουρα δύσκολη υπόθεση δεδομένων των συνεχών αλλαγών και ανακατατάξεων στο επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, καθώς  και του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ στελεχών. Σήμερα δημιουργείται η αναγκαιότητα να χρησιμοποιεί κανείς κάθε διαθέσιμη πηγή που θα τον βοηθούσε να  αυξήσει τις πιθανότητες, τόσο για πρόσληψη όσο και για τη μετακίνηση του σε άλλη εταιρεία. Είναι αλήθεια ότι μόνο το 25%-30% των κενών θέσεων εργασίας δημοσιοποιείται, οπότε είναι φρόνιμο να απευθύνεται κανείς στον κύκλο γνωριμιών του.
     Είναι πολιτική των επιχειρήσεων να απευθύνονται μέσω των εργαζομένων τους σε στελέχη για να αξιολογήσουν. Η Πρακτική αυτή έχει τη βάση της στην αρχή  της εγγύησης για την προσωπικότητα το ήθος των στελεχών, παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο  στην απόφαση για πρόσληψη. Και η αλήθεια είναι ότι όσο έμπειρος κι αν είναι  ένας αξιολογητής ή διευθυντής προσωπικού, δεν θα μπορούσε να αποκομίσει μια τόσο ολοκληρωμένη εικόνα για τον υποψήφιο, όσον αφορά στα προαναφερθέντα στοιχεία.
     Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οποίος αναζητά εργασία να γνωστοποιεί την πρόθεση του αυτή, δεδομένου ότι θα μπορούσε να ενημερωθεί για τις θέσεις που υπάρχουν ή  που πρόκειται  να δημιουργηθούν. Συνιστάται επίσης, να ενημερώνει τον κύκλο των γνωριμιών του, τόσο για το θεωρητικό του υπόβαθρο (σπουδές ) όσο και για την εμπειρία που έχει αποκτήσει, αλλά και για τις θέσεις ή εταιρείες του ενδιαφέροντος του. Μερικές εταιρείες επιλέγουν να προσλαμβάνουν στελέχη μέσω συμβούλων επιχειρήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σκόπιμο να ενημερώνει τους συμβούλους για τις θέσεις και τις εταιρείες που τον ενδιαφέρουν.

     Ο υποψήφιος θα πρέπει να βασίζεται στον κύκλο των γνωριμιών του ή να κινείται και με διαφορετικό τρόπο;
      Η αξιοποίηση του κύκλου γνωριμιών είναι μια από τις πρακτικές που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει προκειμένου να επιτύχει το στόχο του και να τοποθετηθεί στην αγορά εργασίας. Όμως  δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο σε αυτή. Δεν είναι τυχαίο και ίσως αποτελεί εικόνα ότι οι επιτυχημένοι στην αγορά εργασίας είναι εκείνοι που ήδη από τα πρώτα τους βήματα, στον επαγγελματικό χώρο που επιλέγουν, κινούνται βάσει σχεδίου προγραμματισμού.
     Είναι βασικό λοιπόν οι εργαζόμενοι να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά και να ενημερώνονται για τις εταιρείες που τους ενδιαφέρουν μέσω του έντυπου ή ηλεκτρονικού Τύπου και από το Διαδίκτυο. Στη συνέχεια μπορούν να απευθύνονται σε αυτές τις εταιρείες αποστέλλοντας το βιογραφικό τους ακόμα και αν δεν υπάρχουν θέσεις ανοιχτές. Δεδομένου ότι οι διευθυντές προσωπικού αξιολογούν τα πρώτα βιογραφικά που υπάρχουν στη βάση τους, και έτσι είναι πολύ πιθανόν να κληθούν για συνέντευξη μελλοντικά. Επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν και αγγελίες που δημοσιεύονται στις εφημερίδες και στον εξειδικευμένο, στην αγορά εργασίας, Τύπο. Ειδικά οι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει ή βρίσκονται στο έτος αποφοίτησης, θα μπορούσαν  να αποταθούν και στα Γραφεία Διασύνδεσης που λειτουργούν στα Πανεπιστήμια, να λάβουν μέρος στις Ημέρες Καριέρας που διοργανώνονται τακτικά.

     Με ποιους τρόπους μπορεί κανείς να διευρύνει τον κύκλο των  γνωριμιών του;
     Κάθε κοινωνική  ή επαγγελματική εκδήλωση μπορεί να γίνει εφαλτήριο για τη διερεύνηση του κύκλου γνωριμιών. Οι ειδικές ή εξειδικευμένες εκθέσεις που διοργανώνονται κατά διαστήματα ή τα συνέδρια δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους να έλθουν σε επαφή με στελέχη από τον ίδιο κλάδο ή από εταιρείες που βρίσκονται στον κύκλο του ενδιαφέροντος τους. Η παρακολούθηση σεμιναρίων δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να έλθουν σε επαφή με τα στελέχη του ίδιου χώρου, και αυτές οι γνωριμίες μπορεί να αποδειχθούν πολύ αποδοτικές. Τέλος, η ανάληψη καθηκόντων μερικής απασχόλησης είναι μια πρακτική που ενδέχεται να οδηγήσει σε μόνιμη απασχόληση.

     Πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργεί κανείς τις διαπροσωπικές σχέσεις ακόμη και αφού πετύχει να προσληφθεί στην εταιρεία που τον ενδιαφέρει;
     Στη σημερινή εποχή, τα στελέχη καλούνται αποδεικνύουν καθημερινά τις ικανότητές τους αλλά και να προσπαθούν προκειμένου, όχι μόνο να παραμείνουν σε κάποια επιχείρηση αλλά και να ανέβουν τα σκαλιά της ιεραρχίας. Επίσης πολλές φορές προσλαμβάνεται κανείς σε μια θέση προσωρινή ή μερικής απασχόλησης αλλά αργότερα μέσω του κύκλου γνωριμιών του μαθαίνει για κάποια άλλη θέση, καλύτερη ή και μόνιμη. Σε κανέναν εργασιακό χώρο και σε καμία εταιρεία δεν μπορεί κανείς να θεωρεί δεδομένη τη μονιμότητα. Εκτός των άλλων, σε περιπτώσεις εξαγορών εταιρειών άλλες πρακτική που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να προχωρήσουν σε πρόωρη αποδέσμευση στελεχών τους καλό είναι λοιπόν, οι διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί να διατηρούνται σε επίπεδο. Άλλωστε εκτός των άλλων, θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας που έχει δημιουργηθεί μέσω των γνωριμιών αυτών.
 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael