ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 68.500 ΦΟΙΤΗΤΕΣ


pvaigaiou

 
 
 

ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 68.500 ΦΟΙΤΗΤΕΣ

     «Εκρηκτική» αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές. Το πτυχίο θεωρείται πλέον εκ των ων ουκ άνευ και ο μεταπτυχιακός τίτλος αποτελεί για πολλούς νέους το «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας. Σήμερα, συνολικά 68.587 φοιτητές παρακολούθησαν τα 435 μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων και επιπλέον 13.000 νέοι έχουν «μεταναστεύσει» για τον ίδιο λόγο στο εξωτερικό και κυρίως στη δημοφιλή Μεγάλη Βρετανία.

     Οι αριθμοί καταδεικνύουν με σαφήνεια τη στροφή των φοιτητών στα μεταπτυχιακά:
 • Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 1996-1997περίπου 12.000 νέοι παρακολούθησαν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
 • Το 2000-2001 οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έγιναν 25.744 και το 2005-2006 έφτασαν τις 68.597. Σε μια δεκαετία, δηλαδή, σημειώθηκε αύξηση μεγαλύτερη του 470%  του αριθμού των μεταπτυχιακών φοιτητών στη χώρα μας.
 • Αλματώδης αυξήθηκε ο αριθμός των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. Τα περισσότερα προγράμματα λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (81) και ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 59, Πανεπιστήμιο Κρήτης με 36, της Πάτρας με 33 και των Ιωαννίνων  με 29. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι ο αριθμός των προγραμμάτων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, η ζήση στα δημοφιλή προγράμματα των κεντρικών Πανεπιστημίων (Αθηνών , Θεσσαλονίκης, Πειραιώς) μπορεί να είναι και δεκαπλάσια συγκριτικά με τις προσφερόμενες θέσεις, Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο της Αθήνας δέχεται κάθε χρόνο περίπου 1.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές την ώρα που οι αιτήσεις των υποψηφίων ξεπερνούν τις 10.000. Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τομείς που έχουν σχέση την Οδοντιατρική, τη Χημεία, αλλά και τις Θεωρητικές Επιστήμες. Οκταπλάσια έως και δεκαπλάσια είναι η ζήτηση στα μεταπτυχιακά προγράμματα στο Εθνικό Μετσόβειο πολυτεχνείο, τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, τα υπόγεια έργα και τεχνοοικονομικά συστήματα.
  Ιδιαίτερα  αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα  που παρέχει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τη μέθοδο της διδασκαλίας εξ αποστάσεως. Κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, μεταπτυχιακών φοιτητών έφτασε τις 8.624.

     "Τσουχτερά δίδακτρα"

     Τα περισσότερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών έχουν «τσουχτερά» δίδακτρα τα οποία κυμαίνονται από 1.500έως 6.000 ευρώ ετησίως. Το κόστος τους παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις ανάλογα με το πρόγραμμα, το πανεπιστημιακό ίδρυμα αλλά και τη μορφή παρακολούθησης (full time η part time). Στους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές μπορεί να δοθεί η ευκαιρία εξασφαλίσουν μια υποτροφία μέσω πανεπιστημίων, υπουργείων και διάφορων οργανισμών αρκεί να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις:
 • Βαθμός πτυχίου.
 • Επιδόσεις στα μαθήματα που σχετίζονται με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προορίζεται η υποτροφία.
 • Η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο. Προβάδισμα έχουν συνήθως οι υποψήφιοι απομακρυσμένων περιοχών.
 • Η οικονομική κατάσταση.
     Για τη χορήγηση υποτροφιών, ο ενδιαφερόμενος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει ορισμένα δικαιολογητικά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και η συμμετοχή στο διαγωνισμό. Η «οικονομική βιωσιμότητα» των προγραμμάτων, είτε με επιβολή διδάκτρων είτε μα αναζήτηση πόρων από ιδιώτες, αποτελεί και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές το οποίο επεξεργάζεται αυτό το διάστημα το υπουργείο Παιδείας.
     Τρεις είναι οι άξονες στους οποίους κινείται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά:
 • Αυστηρότερος έλεγχος της λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. Όλα τα ιδρύματα θα υποχρεωθούν να καταρτίσουν Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών.
 • Αξιολόγηση όλων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο πλαίσιο και της αξιολόγησης των ιδρυμάτων.
 • Δυνατότητα και στα ΤΕΙ να οργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα αφού όμως προηγουμένως υποβάλλουν έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης τους. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι τα τεχνολογικά ιδρύματα «ανωτατοποιήθηκαν»  πριν από χρόνια, δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να διοργανώνουν αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
  Έτσι, είναι αναγκασμένα  να πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και σε ορισμένες περιπτώσεις με ιδρύματα εξωτερικού. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος έχουν εγκριθεί συνολικά από το υπουργείο Παιδείας 48 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Από αυτά 31 αφορούν συμπράξεις μεταξύ τεχνολογικών ιδρυμάτων και Πανεπιστημίων του εσωτερικού, ενώ τα υπόλοιπα 17 αποτελούν συνεργασίες ΤΕΙ με ιδρύματα του εξωτερικού.

Πηγή : Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael