ΟΙ ΝΕΟΙ ΖΟΥΝ ΕΩΣ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


pvaigaiou

 
 
 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΖΟΥΝ ΕΩΣ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

     Οι εποχές άλλαξαν και από εκεί που οι νέοι ζητούσαν την ανεξαρτησίας τους, τώρα μένουν με τους γονείς τους έως τα 30 τους χρόνια, γιατί νιώθουν ασφαλείς.
     Το παραπάνω συμπέρασμα βγαίνει από έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα το Τμήμα Κοινωνιολογίας.
      Η έρευνα αφορούσε στη διαμονή των νέων (μετά την ενηλικίωση τους) στο σπίτι της οικογένειας τους, η οποία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια αξιοσημείωτη παράταση.
     Από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι νέοι 30 ετών μετά τη συμπλήρωση των σπουδών τους προτιμούν την «ασφάλεια» της οικογένειας από την «ελευθερία» που θα τους παρείχε ο «ανεξάρτητος» βίος.
 
     Ηλικίες
 
     Αντικείμενο της συγκεκριμένης έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν οι νέοι έως και 30 ετών και ο τρόπος ζωής τους σε αυτήν την ηλικία.
     Τα κυριότερα στοιχεία της έρευνας που αφορούν στους νέους έως 30 ετών είναι τα ακόλουθα:
 
• Παίρνουν μισθό έως 700 ευρώ σε ποσοστό 75%.
• Ζουν με τους γονείς τους : 66%.
• Συντηρούνται οικονομικά κυρίως από τους γονείς τους : 58%.
• Έχουν σταθερό εισόδημα από δική τους δουλεία : 23%.
• Ζουν μόνοι τους : 19,5%.
• Συγκατοικούν : 10%.
• Είναι παντρεμένοι : 3%.

     Το μεγαλύτερο ποσοστό της νεολαίας μένει ακόμα και στην ηλικία των 30 ετών με του γονείς του. Δυο στους τρεις νέους μένουν με την οικογένεια τους κυρίως για λόγους οικονομικούς. Παλιότερα κάτι τέτοιο εμφανίζονταν σπανίως. Παλιότερα αυτοί που σπούδαζαν αποτελούσαν ένα μικρό ποσοστό σε σύγκριση με σήμερα, που το μεγαλύτερο μέρος όσων τελειώνουν το σχολείο συνεχίζει την Εκπαίδευση του στα Ανώτατα και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας ήταν πιο συγκεκριμένες και σταθερές. Αποτέλεσμα των δύο αυτών βασικών παραγόντων ήταν η άμεση εξασφάλιση της προσωπικής ζωής των νέων, καθώς η δυνατότητα υπήρχε από  πολύ νωρίς. Στη σύγχρονη Ελλάδα παρατηρείται παράταση χρόνου Εκπαίδευσης, αφού, εκτός από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών, πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν και για μεταπτυχιακό. Επομένως, τα άτομα που έχουν επιλέξει αυτήν την οδό εκ των πραγμάτων μένουν μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγοράς εργασίας και … εντός οικογένειας.

     Αγορά εργασίας
 
     Απώτερη συνέπεια όλων αυτών είναι  η καθυστέρηση πολλών νέων να εξασφαλίσουν μια δουλειά υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Έπειτα ακόμα κι όταν η περίοδος σπουδών – «χάριτος» περάσει οι θέσεις εργασίας που ζητούν κάλυψη δεν είναι συνήθως μόνιμες, γεγονός που αποτρέπει κάποιον που εργάζεται υπό το καθεστώς ημιαπασχόλησης ή ως συμβασιούχος να δημιουργήσει το «δικό του σπιτικό».
 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael