ΕΦΗΒΟΙ : "ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΛΑ ..."


pvaigaiou

 
 
 

ΕΦΗΒΟΙ : " ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΝΑ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΛΑ ... "

Με το φόβο της ανεργίας οι 15χρονοι, σύμφωνα με έρευνα που έκαναν οι ίδιοι σε γυμνάσιο στο Κερατσίνι.

     Με απαισιοδοξία και αβεβαιότητα φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μέλλον οι σημερινοί έφηβοι! Αναζητούν την ασφάλεια μέσα στην οικογένεια και τις μόνιμες σχέσεις, ενώ παράλληλα αποφεύγουν να κάνουν μεγάλα σχέδια και όνειρα, επειδή φοβούνται τις απογοητεύσεις τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο….
     Πάνω από οκτώ στους δέκα μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου δηλώνουν πως θα ήθελαν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια όταν μεγαλώσουν και φθάσουν «στα τριάντα και κάτι»…

     ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ

     Ωστόσο, αν και δεν προτίθενται να επενδύουν ιδιαίτερα στις σπουδές τους, λένε πως επιθυμούν ν’ ασκήσουν ένα επάγγελμα που να τους αποφέρει ένα καλό εισόδημα για να μπορούν να «περνούν καλά» και να ικανοποιήσουν άμεσα τις καταναλωτικές ανάγκες, όπως είναι η αγορά αυτοκινήτου, τα ταξίδια και οι διακοπές.… .
     Κάπως έτσι περιγράφουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς για το μέλλον τους οι περισσότεροι έφηβοι μέσα από την έρευνα ομάδας μαθητών και μαθητριών του 2ου Γυμνασίου Κερατσινίου.
     Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 116 μαθητές και μαθήτριες που κλήθηκαν να απαντήσουν πως μπορούν να φανταστούν τους εαυτούς τους ύστερα από μερικά χρόνια, τότε που θα είναι πλέον ώριμοι νέοι και νέες κοντά στα τριάντα και θα έχουν διαβεί για τα καλά την πόρτα της ενήλικής ζωής.
     Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι οι σημερινοί 15χρονοι μαθητές και μαθήτριες αντιμετωπίζουν από τώρα το δίλημμα σπουδές ή εργασία.
     Μάλιστα, από την επεξεργασία των απαντήσεων φαίνεται ότι το φάσμα της ανεργίας – που πολλοί από αυτούς βιώνουν στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον – είναι ορατό και έτσι οι δεκαπεντάχρονοι νέοι και νέες επιλέγουν, σε μεγάλο βαθμό,  να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ταυτόχρονα με τις σπουδές τους.
     Σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους παίζει το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους δεν τους επιτρέπει συνήθως να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας .

     ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

     Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι πλειοψηφία των 15χρονων μαθητών και μαθητριών συνδέει την  καλή προσωπική ζωή με τη δημιουργία μόνιμων σχέσεων (75%) και οικογένειας (82,41%).
     Έτσι όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της έρευνας, φαίνεται πως αναζητούν σταθερές που να εξασφαλίζουν την ικανοποίηση συναισθηματικών και άλλων αναγκών και τη βοήθεια στην αντιμετώπιση των φόβων που δημιουργούνται από την ανεργία, τη φτώχεια, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά και τις διαφορές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή όπως το έγκλημα, ο πόλεμος κ.λ.π.

Έρευνα : ΜΑΘΗΤΕΣ - Τι τους ανησυχεί ; Τι τους προβληματίζει ;

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael