ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ;


pvaigaiou

 
 
 

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ;

     Αλήθεια, τι θα απαντούσατε αν σας ρωτούσαν τι σημαίνει για εσάς «Ασφάλεια στο διαδίκτυο»; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι μονοσήμαντη, καθώς η ασφάλεια στο διαδίκτυο έχει δύο μορφές, που αποδίδονται αντίστοιχα με τους αγγλικούς όρους «security» και "safety". Στη μια περίπτωση έχουμε προστασία από κινδύνους, όπως προσβολή από ιούς, ενώ στη δεύτερη προστασία από ηλεκτρονικές απάτες και συναφή αδικήματα.
     Ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη και στην Ελλάδα έφερε στο φως ότι νέα παιδιά δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των δύο μορφών ασφάλειας που πρέπει να υπάρχουν στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι έδειξαν ότι κατανοούν την  πρώτη μορφή ασφάλειας (security) και ότι αγνοούν τη δεύτερη (safety).
     Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση εάν ανησυχούν για θέματα ασφαλείας όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, η πρώτη απάντηση που έδωσαν σχετιζόταν σχεδόν πάντα από του κινδύνους από διείσδυση ιών, από αλλοίωση αρχείων ή από βλάβες σε λογισμικό. Αυτή αντιμετώπιση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί νέοι ασχολούνται με επικίνδυνες και παράνομες πρακτικές, όπως η αντιγραφή και διανομή λογισμικού, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, μουσικής και άλλων αρχείων.
     Η δεύτερη σε συχνότητα απάντηση σχετιζόταν με τις ηλεκτρονικές αγορές. Οι νέοι εξέφρασαν ανησυχία για τους κινδύνους χρήσης τραπεζικών καρτών μέσω του Διαδικτύου και για το οργανωμένο έγκλημα πιστωτικών καρτών, όπως και για την αγορά αγαθών που ουδέποτε παραδίδονται ή που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που περιγράφονται στις σχετικές διαφημίσεις. Μόλις στην Τρίτη θέση τοποθέτησαν τις ανησυχίες τους για την ικανότητα αδίστακτων ατόμων να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο προκειμένου να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες. Σχετικά λίγοι νέοι αναφέρθηκαν ειδικότερα στους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η συμμετοχή τους σε συνομιλίες μέσα σε chat rooms.
     Τα πορίσματα αυτά μας αποκαλύπτουν πόσο λίγοι είναι οι σημερινοί νέοι (αλλά όχι μόνο αυτοί !) γνωρίζουν και κατανοούν τις τεχνικές δυνατότητες που κρύβονται στο Διαδίκτυο, οι οποίες εύκολα μπορούν να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης. Το Διαδίκτυο δεν έχει δικλίδες ασφαλείας σχετικά με την ποιότητα του υλικού και της πληροφορίας που περιέχει, ενώ επίσης προσφέρει την δυνατότητα του ψεύδους. Η ανωνυμία που παρέχει δίνει μεν τη δυνατότητα της πιο ελεύθερης επικοινωνίας (χωρίς σύνορα και φραγμούς), δίνει όμως και τη δυνατότητα της εξαπάτησης με διάφορούς στόχους. Ενώ οι ενήλικες μπορούν (λίγο ή πολύ) να φιλτράρουν και να επιλέξουν το είδος και την ποιότητα της πληροφορίας, να διακρίνουν το βλαβερό υλικό και να απορρίψουν την κακή η ανάρμοστη επικοινωνία, οι νέοι – παιδιά και έφηβοι βρίσκονται κάτω από δύο κινδύνους: την έλλειψη της κριτικής γνώσης και την περιέργεια. 
     Πηγή:http://www.saferinternet.gr
     Παραπομπές:”Safer internet for children, the case of Creece, 2007”, έρευνα του Ευρωβαρόμετρου  http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/docs/
/eurobarometer/qualilative_study_2007/greece.pdf

Πηγή : Εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ"

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael