ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ - ΜΠΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ


pvaigaiou

 
 
 

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ - ΜΠΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ.

     Αστρονομικά είναι τα μπόνους και οι μισθοί που απολαμβάνουν τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αμερική σε σχέση με μια εικοσαετία πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '80 οι αμοιβές των επικεφαλής των επιχειρήσεων έφταναν το 40πλάσιο του μέσου μισθού, σήμερα βρίσκονται στο 16πλάσιο. Σύμφωνα με το άρθρο του Economist, δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι σήμερα ένας εργαζόμενος βγάζει το χρόνο λιγότερα από όσα κερδίζει σε μια ημέρα ο μάνατζερ που βρίσκεται στο «ρετιρέ» της επιχείρησης, όπου εργάζεται. Μάλιστα, οι παχυλές απολαβές σε πολλές περιπτώσεις δεν δικαιολογούνται βάσει επιδόσεων των επιχειρήσεων όπως αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα τους.

     Απόλυση – λαχείο.
 
     Χαρακτηριστικό  παράδειγμα ο Ρόμπερτ Ναρντέλι που αύξησε την προσωπική του περιουσία κατά 210 εκατ. δολάρια όταν απολύθηκε από τη Home Depot, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν πτώση κατά τη διάρκεια της εξάχρονης ηγεσίας του σε αυτήν.
     Επίσης ο Κάρλι Φιορίνα απομακρύνθηκε από τη Hewlett-Packard αντί ποσού 180 εκατ. δολαρίων συν μπόνους 21,6 εκατ. δολαρίων μετά από μια φτωχή πορεία στη διευθυντική καρέκλα της εταιρείας.
     Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, το 80% των Αμερικανών πιστεύει ότι τα ανώτατα στελέχη πληρώνονται υπερβολικά.
     Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι γνωρίζουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό.
     Θεωρούν ότι οι άπληστοι μάνατζερ υποστηρίζονται από τα αδύναμα και άτολμα διοικητικά συμβούλια που συνήθως οι ίδιοι έχουν τον κύριο λόγο στη σύνθεσή τους. Μια άλλη έρευνα απέδειξε ότι το 90% των θεσμικών επενδυτών και ιδιοκτητών εταιρειών που συμμετείχαν πιστεύουν ότι οι απολαβές των στελεχών είναι δραματικά υψηλές. Το ίδιο απαντήθηκε και από το 60% των διευθυντών τους.
     Στην ουσία αυτό αποτελεί ομολογία ανώτατων στελεχών ότι οι ίδιοι αποφασίζουν για το ύψος των αμοιβών τους.
     Στο διάστημα 1993-2003 το άθροισμα των μισθών των πέντε πιο ακριβοπληρωμένων στελεχών στην Αμερική έφτασε τα 350 δισ δολάρια. Το μερίδιο των επιχειρηματικών κερδών που αντιστοιχούσε στις απολαβές τους αυξήθηκε από 5,2% την πρώτη 5ετία σε 8,1% τη δεύτερη.
     Βέβαια, οι πληρωμές των επικεφαλής, όσο αστρονομικές και αν είναι, δύσκολα από μόνες τους μπορούν να ρίξουν έξω μια επιχείρηση. Εξάλλου υπάρχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι που τις «επιβάλλουν». Ένας είναι αύξηση κινήτρων. Ο ρόλος της υψηλής αμοιβής δεν είναι να αναγκάσει το στέλεχος να δουλέψει περισσότερο (έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα είναι εργασιομανή), αλλά να το ενθαρρύνει ώστε να παίρνει σκληρές αποφάσεις που συχνά έχουν ρίσκο.
     Το να κλείσεις μια θυγατρική ή να κάνεις μια συγχώνευση δεν είναι  πιο ευχάριστο και έχει αποδεχθεί ότι χωρίς το πλεονέκτημα των υψηλών αποδοχών οι μάνατζερ αποφεύγουν τις δύσκολες αποφάσεις.
 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael