ΡΕΚΟΡ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 112.000 ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ 2007


pvaigaiou

 
 
 

ΡΕΚΟΡ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 112.000 ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ 2007.

     Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με 367 ψήφους υπέρ, 206 κατά και 109 αποχές, η Οδηγία που αφορά στους κανόνες επιστροφής των παράνομων μεταναστών στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
     Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες οδηγίες της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιοσύνης, η οποία μετά από μακρόχρονη διαδικασία και αφού στο μεταξύ ο αριθμός των παράνομων μεταναστών αυξήθηκε κατακόρυφα, υπερψηφίστηκε κατά κύριο λόγο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ-ΕΔ) και τους Φιλελευθέρους, ενώ η Σοσιαλιστική Ομάδα διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες τροπολογίες.
     «Για την Ελλάδα, η οδηγία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική εξαιτίας του γεγονότος ότι το 2007 εισήλθαν στη χώρα μας 112 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, ενώ εκδοθήκαν 58 χιλιάδες αποφάσεις επιστροφής που αποτελούν ρεκόρ στην ΕΕ», όπως ανέφερε στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μανώλης Μαυρομάτης.
     Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, που ήταν εισηγητής για το ΕΛΚ-ΕΔ στην γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «οι μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι άλλες χώρες που δεν έχουν εκτεθειμένα σύνορα. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει κοινή βάση για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, στην οποία περιλαμβάνονται συνοδευτικά μέτρα προς την ενσωμάτωση των μεταναστών καθώς  και αξιοπρεπείς συνθήκες για την επιστροφή παρανόμων».
     Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι η Ε.Ε θα πρέπει ναι διαθέτει μια πολιτική επιστροφής που να βασίζεται στην αρχή αλληλεγγύης και στον καταμερισμό των ευθυνών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
     «Η οδηγία αναγνωρίζει ότι είναι νόμιμο τα κράτη να επιστρέφουν στις χώρες τους τα εν λόγω άτομα και θεσπίζει κοινός κανόνες και διαδικασίες που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη για την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι δεν πληρούν ή δεν πληρούν πλέον προϋποθέσεις νομίμου παραμονής.
     Η κράτηση τους θα πρέπει να χρησιμοποιείται να γίνεται  μόνον εάν είναι απαραίτητη και θα πρέπει να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις προσωρινής κράτησης με στόχο να αποτραπεί η διαφυγή τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της απομάκρυνσης τους.
     Συμφωνώ και επιδοκιμάζω την εξαίρεση στην εφαρμογή της οδηγίας, η οποία γίνεται με κίνητρο τις οικογενειακές σχέσεις, το συμφέρον του παιδιού και την κατάσταση της υγείας  των μεταναστών. Οι οικογένειες που συνοδεύονται από έναν ή περισσότερους ανήλικους δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αναγκαστικών μέτρων. Τέλος, το συμφέρον του παιδιού θα πρέπει να διασφαλίζεται από το κατάλληλο τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών ή από συνήγορο. Η έκκληση της Επιτροπής Ανάπτυξης για τη μη κράτηση ανηλίκων, έγινε δεκτή και είμαι σίγουρος ότι θα αποδεχθούν όλοι οι συνάδελφοι», ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
     Ορισμένες από τις διατάξεις της οδηγίας αφορούν στα εξής:
• Προθεσμία τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων για την εκούσια αναχώρηση του ενδιαφερομένου, εκτός εάν οι αρμόδιοι φορείς πιστεύουν ότι οι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να διαφύγει κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα ή ότι το πρόσωπο αυτό συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη, τη δημόσια ασφάλεια ή την εθνική ασφάλεια,
• με το νέο άρθρο ορίζονται οι συνθήκες προσωρινής κράτησης παιδιών και οικογενειών, όπως για παράδειγμα δικαίωμα στην εκπαίδευση και σε ελεύθερο χρόνο, περιλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής σε παιχνίδια και δραστηριότητες αναψυχής κατάλληλες για την ηλικία τους,
• Το συμφέρον του παιδιού διασφαλίζεται από το κατάλληλο τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών ή από συνήγορο ενώ οι ασυνόδευτοι ανήλικοι δεν πρέπει να απομακρύνονται ή τίθενται υπό κράτηση.
     Ωστόσο, αυτές οι διατάξεις δεν ισχύουν σε περίπτωση καταδίκης για έγκλημα. 

Πηγή : Εφημερίδα "ΧΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ".

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael