ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


pvaigaiou

 
 
 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

     Το τρίτο χειρότερο ωράριο εργασίας στην Ευρώπη μετά του Τούρκους και τους Ρουμάνους – έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 30 με 50 ώρες την εβδομάδα, καταγράφεται και ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων που συμπληρώνουν στη δουλειά έως και 80 ώρες την εβδομάδα.
     Παρ’ όλο που ο μέσος όρος που ο μέσος όρος της Ευρώπης των «27» δεν ξεπερνά τις 35 ώρες, οι ρυθμοί της δουλειάς των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι πολύ εντατικοί για περισσότερο από το μισό ωράριο. Η εντατικοποίηση της εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει διαχρονική αύξηση από το 1991 και μετά.
     Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία έρευνα για τις συνθήκες εργασίας που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση Συνθηκών Ζωής και Εργασίας.
     Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δηλώνουν ως και εντελώς δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες της δουλειάς τους, ενώ τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα αναφέρουν ότι δεν έχουν βρει ακόμη τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή, σε βάρος βέβαια, της δεύτερης.
     Έξι στους δέκα δηλώνουν πως η δουλειά επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική του υγεία. Παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, κόπωση, έντονο άγχος, πονοκεφάλοι και ευερεθιστότητα είναι τα προβλήματα που αναφέρουν συχνότερα. Παρ’ όλα αυτά, σε πολύ μικρότερο ποσοστό (όχι πάνω από 20%) κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας.
     Την ίδια  ώρα, το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει τη χειρότερη θέση της Ευρώπης, ως προς την έκθεση των εργαζομένων σε διάφορους κινδύνους, αντίξοες θερμοκρασίες, καπνό τσιγάρου και κουραστική στάση του σώματος.
     Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, το Ενικό Δίκτυο Προαγωγής Υγείας στους Χώρους Εργασίας συμμετέχει στην ευρωπαϊκή εκστρατεία με τίτλο «Η Ευρώπη σε Κίνηση» (Move Europe), οποία έχει στόχο την προαγωγή υγείας στους εργασιακούς χώρους.
     Η καμπάνια θα εστιάσει σε τομείς, όπως η φυσική άσκηση, η πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος, η διατροφή και ψυχική υγεία, με στόχο την καλύτερη υγεία του εργαζομένου πληθυσμού, αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων.
Στο τέλος της εκστρατείας, τον Ιούνιο του 2008 θα βραβευτούν οι επιχειρήσεις που θα αναδειχθούν πρότυπα καλής πρακτικής για την προαγωγή υγείας των εργαζομένων.

Πηγή : Εφημερίδα "ΧΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ".

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael