Ετοιμάζεται για το φθινόπωρο το νέο τεστ δεξιοτήτων


pvaigaiou

 
 
 

Ετοιμάζεται για το φθινόπωρο το νέο τεστ δεξιοτήτων

 
     Το φθινόπωρο θα διεξαχθεί το νέο Τεστ Γνώσεων και Δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, ενώ η σχετική προκήρυξη θα εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Στο μεταξύ, στα τέλη του έτους και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών.
     Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εργασία», η Ανεξάρτητη Αρχή θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο να επεξεργάζεται το κείμενο της προκήρυξης του δεύτερου Τεστ Δεξιοτήτων, ενώ ως επικρατέστερος χρόνος διεξαγωγής του θεωρείται το διάστημα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
      Αλλωστε, με βάση τον νέο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο βαθμός του Τεστ θα ισχύει πλέον για δέκα χρόνια (από τρία που είχε αρχικά προβλεφθεί), θα διεξάγεται κάθε δύο έτη και ο συντελεστής βαρύτητας του βαθμού του παραμένει το τρία.
 
Προσόν
Πρόθεση του ΑΣΕΠ ήταν ο συντελεστής να πάει στο τέσσερα, ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα ο βαθμός της δοκιμασίας στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
     Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών επέμεινε να παραμείνει ο συντελεστής ως έχει, ενώ όρισε τη διετία ως μέγιστο περιθώριο διεξαγωγής του Τεστ, αν και η ηγεσία του ΑΣΕΠ είχε διευκρινίσει πως επιθυμία της είναι η διεξαγωγή του σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή και των εκπαιδευτικών σε αυτό.
     Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η ειδική γραπτή εξέταση αποκτά πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα ως προσόν διορισμού, γεγονός που επιβάλλει τη διενέργεια και του δεύτερου Τεστ μέσα στο έτος, έτσι ώστε οι νέοι υποψήφιοι να μη στερούνται των πολύτιμων μορίων που διαθέτουν όσοι έδωσαν το Τεστ πριν από περίπου ενάμιση έτος.
     Για να πετύχουν οι υποψήφιοι που έδωσαν το Τεστ την προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας τους με τα μόρια της ειδικής γραπτής δοκιμασίας (πολλαπλασιασμένη με τον συντελεστή 3), θα πρέπει να αναγράφουν την επίδοσή τους στο σχετικό σημείο της αίτησης και να επισυνάψουν ως αποδεικτικό το αντίγραφο του Φ.Ε.Κ. στο οποίο αναγράφονται το ονοματεπώνυμό τους και η βαθμολογία τους.
 
Η συμμετοχή
     Υπενθυμίζεται πως ο προηγούμενος διαγωνισμός διεξήχθη στις 30 Νοεμβρίου του 2008 και συμμετείχαν σε αυτόν 103.598 υποψήφιοι, από τους 175.789 που είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής από όλη τη χώρα.
     Η αποχή ανήλθε στο 41%, ενώ από εκείνους που έλαβαν μέρος στην ειδική δοκιμασία, μόλις ένας στους δύο πέτυχε βαθμολογία άνω του 54,2, ενώ μόλις 134 άτομα «άγγιξαν» το άριστα.
     Στην ειδική γραπτή δοκιμασία μπορούν να μετάσχουν όσοι κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων κατέχουν βασικό τίτλο σπουδών ΑΕΙ, ΤΕΙ ή Απολυτήριο Λυκείου.
     Θα κληθούν να απαντήσουν σε 100 βαθμολογικά ισοδύναμες ερωτήσεις, με τέσσερις εναλλακτικές απαντήσεις η καθεμία (μέθοδος πολλαπλών επιλογών), μέσα σε 3,5 ώρες. Στην εξέταση προβλέπεται και αρνητική βαθμολόγηση για κάθε εσφαλμένη απάντηση, επομένως οι υποψήφιοι θα πρέπει να χειριστούν προσεκτικά τις ερωτήσεις στις οποίες δεν γνωρίζουν την ορθή απάντηση.
 
Ερχεται και ο γραπτός διαγωνισμός εκπαιδευτικών
     Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και για τον νέο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ 2010), καθώς καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για τον προσεχή Δεκέμβριο.
     Εως τον Φεβρουάριο θα πρέπει, όπως έχει υποσχεθεί το υπουργείο Παιδείας, να γνωστοποιήσει στο ΑΣΕΠ τα κενά που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να καταγραφούν πριν βγει «στον αέρα» η προκήρυξη των εκπαιδευτικών. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες βαθμολόγησης των γραπτών και έκδοσης των πινάκων διορισθέντων μέχρι το καλοκαίρι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στον περσινό διαγωνισμό όπου ορισμένα από τα αποτελέσματα εκπαιδευτικών εκδόθηκαν μέχρι και τον περασμένο μήνα.
     Πρόθεση του ΑΣΕΠ είναι να συμμετέχουν στις επιτροπές επιλογής των θεμάτων καθηγητές από όλες τις βαθμίδες, και όχι μόνο πανεπιστημιακοί, ώστε να έχουν καλύτερη άποψη για την ύλη που επεξεργάζονται οι διαγωνιζόμενοι. Η πρόταση αυτή είχε τεθεί σε γνώση της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου και μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Βέη ώστε να γίνουν οι τελικές διευκρινίσεις σε όλα τα ανοιχτά θέματα.
     Τέλος, αν και πρόωρο, απασχολεί το ΑΣΕΠ το ζήτημα της συμμετοχής και των εκπαιδευτικών στο νέο Τεστ Δεξιοτήτων, που εφόσον συμβεί θα τους προσθέτει έως και 300 μόρια στη συνολική βαθμολογία τους. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως το καλοκαίρι.

Πηγή: " www.ethnos.gr "

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael