Τι αλλάζει στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο


pvaigaiou

 
 
 

Τι αλλάζει στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο

 
Οι έξι αλλαγές που θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά
Στόχος είναι ο μαθητής να κατακτά τη γνώση και όχι να «παπαγαλίζει»
Του Απόστολου Λακασα
 
     Aλλη μια φιλόδοξη απόπειρα εξοστρακισμού της παπαγαλίας θα επιχειρηθεί στα σχολεία, την ώρα που ομάδες εργασίας δουλεύουν πυρετωδώς για αφαίρεση, σύμπτυξη (και βελτίωση...) κεφαλαίων της ύλης, ενώ ταυτόχρονα ζητείται βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να υιοθετηθούν χωρίς τριγμούς οι προωθούμενες ρυθμίσεις. Συνολικά, μιλάμε για έξι σημαντικές αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας σε δημοτικά και γυμνάσια από την επόμενη σχολική χρονιά. Στο πλαίσιο του προγράμματος για το «Νέο Σχολείο», που περιλαμβάνει εκ βάθρων μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το υπ. Παιδείας θα αρχίσει να εφαρμόζει τις πρώτες αλλαγές από το 2010 - 2011, ενώ θα προετοιμάζονται τα επόμενα, μεγαλύτερα βήματα που θα γίνουν από το 2011 - 2012.
     «Το σχέδιο είναι συνολικό. Δεν προχωράμε σε αποσπασματικές ρυθμίσεις», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Βασικός στόχος είναι το σχολείο να περάσει σε μία νέα εποχή, κατά την οποία ο μαθητής με λιγότερο φόρτο εργασίας θα ασκεί την κριτική του ικανότητα αξιοποιώντας τα μέσα της νέας τεχνολογίας. «Ο μαθητής πρέπει να μάθει τον τρόπο να μαθαίνει και όχι να παπαγαλίζει», λέει η υφυπουργός, ζητώντας τη συνδρομή εκπαιδευτικών, γονιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια. «Μπορούμε να πάμε σε ένα κίνημα παιδείας εν μέσω κρίσης», εκτιμά. Η «Κ» παρουσιάζει τις έξι σημαντικότερες αλλαγές που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσουν το 2011 αλλαγές σε αναλυτικά προγράμματα σπουδών, ωρολόγιο πρόγραμμα και μεθόδους διδασκαλίας, ολοήμερο σχολείο, εισαγωγικές για τα ΑΕΙ εξετάσεις, καθώς και το καθεστώς προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Συνοπτικά οι πρώτες έξι αλλαγές:

Μείωση της ύλης στις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού έως και τη Γ΄ Γυμνασίου: ομάδες εργασίας για κάθε βασικό μάθημα ήδη μελετούν βελτιωτικές παρεμβάσεις στην ύλη βασικών μαθημάτων. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν συνδυαστικά στα συναφή μαθήματα (π. χ. τα Μαθηματικά με τη Φυσική) και θα περιλαμβάνουν αφαίρεση κεφαλαίων και αναδιάταξη άλλων κεφαλαίων. Οι ομάδες εργασίας θα παραδώσουν τα πορίσματά τους έως τον Μάιο.
Αύξηση διδασκαλίας αγγλικών και πληροφορικής στα ολοήμερα σχολεία: στα μεγάλα ολοήμερα σχολεία (14θέσια και πάνω) στις ώρες του ολοήμερου σχολείου θα δοθεί βάρος στη διδασκαλία των αγγλικών και της πληροφορικής.
Αγγλικά με πτυχίο: πιλοτικά, σε 60 δημοτικά και σε 30 γυμνάσια τα αγγλικά θα αρχίσουν να διδάσκονται με τρόπο ώστε οι μαθητές να πιστοποιήσουν τις γνώσεις που έλαβαν με ένα πτυχίο επιπέδου Lower στο τέλος του γυμνασίου.
«Ψηφιακή τάξη»: στόχος είναι να εφοδιαστούν έως τον Δεκέμβριο όλα τα γυμνάσια με διαδραστικούς πίνακες.
Αποσπάσεις με το... σταγονόμετρο: πρόθεση του υπουργείου είναι να γίνουν οι λιγότερες δυνατές αποσπάσεις σε θέσεις διοίκησης. Αυτό εξυπηρετείται και από το γεγονός ότι λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας, οι προσλήψεις το 2010-2011 θα είναι περιορισμένες. Αρα, είναι αναγκαίο να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού, ώστε να μην υπάρξουν λειτουργικά κενά στα σχολεία.
Ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας: σε σχολεία τριών περιοχών της Αττικής (δύο στο κέντρο της Αθήνας και μία από τη Δυτική Αττική) με χαμηλό μέσο οικονομικό επίπεδο και χαμηλές εκπαιδευτικές επιδόσεις (μεγάλη μαθητική διαρροή και μικρή πρόσβαση στα ΑΕΙ) θα δοθούν περισσότεροι πόροι και θα εφαρμοσθούν καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές.
«Σε αυτές της περιοχές, θέλουμε το σχολείο να αποκτήσει κύρος. Θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο όλης της περιοχής», τονίζει στην «Κ» η ειδική γραμματέας Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του υπ. Παιδείας κ. Θάλεια Δραγώνα. Και καταλήγει: «Θα πρέπει να μελετήσουμε τι μαθαίνουν τα παιδιά από το νηπιαγωγείο έως και το γυμνάσιο. Επιδιώκουμε να αλλάξει όλη η φιλοσοφία της σχολικής πράξης. Ο εκπαιδευτικός να αναλάβει πρωτοβουλία και πλέον ο στόχος να μην είναι απλώς η κάλυψη της διδακτέας ύλης, αλλά η αποτελεσματικότητα της σχολικής διαδικασίας».

Πηγή: " www.look4studies.com "

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael