«Βουτιά» των βάσεων παντού


pvaigaiou

 
 
 

«Βουτιά» των βάσεων παντού

 
     Προπαραμονή ανακοίνωσης των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων, η αγωνία 90.000 υποψηφίων βρίσκεται στο ζενίθ! Μεθαύριο, μετά τις 12 το μεσημέρι, θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογικές επιδόσεις και μέχρι την προσεχή Πέμπτη θα αποσταλούν στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι σχετικές καταστάσεις, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια, προκειμένου να εκδοθούν οι βεβαιώσεις πρόσβασης. Η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου ορίστηκε για το διάστημα από 7 έως 20 Ιουλίου, αλλά, στην πραγματικότητα, η σχετική διαδικασία θα αρχίσει μετά τις 9 Ιουλίου, οπότε και θα είναι διαθέσιμες οι βεβαιώσεις πρόσβασης. Προσοχή, όμως: Οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων πρέπει να βεβαιωθούν πριν από τις 7 Ιουλίου -δηλαδή αύριο ή, το αργότερο, μεθαύριο- ότι είναι κάτοχοι της πρωτότυπης βεβαίωσης πρόσβασης, προκειμένου να καταθέσουν το μηχανογραφικό δελτίο από την πρώτη ημέρα της προθεσμίας υποβολής.
     Οι βάσεις των σχολών αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου -πιθανότερη εβδομάδα ανακοίνωσης θεωρείται αυτή που αρχίζει στις 30 Αυγούστου και εκτείνεται έως τις 3 Σεπτεμβρίου.
     Τώρα, δύο ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των βαθμών και των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων, που θα δώσουν τη δυνατότητα ακριβέστερης προσέγγισης, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις περί γενικής και σημαντικής πτώσης των βάσεων εισαγωγής στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
     Τα επίπεδα των βάσεων θα επηρεαστούν και από τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των υποψηφίων, οι οποίοι αποστρέφονται πλέον σχολές που ήταν σταθερά προσανατολισμένες στο Δημόσιο. Οι επιλογές κατευθύνονται κατά μείζονα λόγο σε σχολές οι οποίες οδηγούν σε καθιερωμένα επαγγέλματα με απόλυτη επαγγελματική περιγραφή και δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι εστιάζουν σε σύγχρονες ειδικότητες, που έχουν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας και οι οποίες είναι διάσπαρτες σε όλο το βαθμολογικό φάσμα.

Ο «χάρτης» των βάσεων εισαγωγής στα 5 επιστημονικά πεδία

Ο «χάρτης» των βάσεων εισαγωγής, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη ανάλυση επιστημονικού επιτελείου με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Γιώργο Χατζητέγα, διαμορφώνεται ως ακολούθως:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο υπάρχει σαφής πτωτική τάση αλλά, συγκριτικά με άλλα πεδία, μικρότερη. Στις περιζήτητες Νομικές Σχολές η πτώση θα είναι μικρότερη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερη στην Κομοτηνή, η οποία από τη βάση των 18.100 μορίων θα κατεβεί οπωσδήποτε κάτω από τα 18.000 μόρια, με μια εκτίμηση 17.900 μορίων. Μικρή μείωση θα παρατηρηθεί και στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, με το τελευταίο Τμήμα της Ρόδου να κινείται στα 17.700 μόρια. Τα Τμήματα της Ψυχολογίας θα παρουσιάσουν πτωτικές τάσεις και εκτιμάται ότι το τελευταίο, στο Ρέθυμνο, θα έχει βάση εισαγωγής στα 16.500 μόρια. Τα Φιλολογικά Τμήματα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη πτώση συγκριτικά με τα προηγούμενα και το βαθμολογικά τελευταίο Τμήμα, στην Κομοτηνή, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 15.400 μόρια. Στο βαθμολογικό πυθμένα του 1ου επιστημονικού πεδίου, εκτός από τα προγράμματα των Ιερατικών Σπουδών, η βαθμολογική βάση στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ θα είναι λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια. Εξαιρέσεις εντυπωσιακά χαμηλών βάσεων θα είναι στο 1ο επιστημονικό πεδίο τα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Φιλολογίας, καθώς και Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας, στα οποία η βάση θα κινηθεί μεταξύ 6.000 και 7.000 μορίων! Εντυπωσιακά μειωμένη θα είναι και η βάση του Τμήματος Εφαρμογών των Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο Ηπείρου (Ηγουμενίτσα), στο οποίο θα παρατηρηθεί βαθμολογικό χαμηλό 4.500 μορίων, όπως συνέβαινε πριν από το 2005.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο τα Τμήματα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων είναι αυτά των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Χημείας. Σε όλα αυτά θα παρατηρηθεί πτώση των βάσεων από 200 έως 500 μόρια. Το τελευταίο Μαθηματικό Τμήμα στη Σάμο θα κινηθεί στα 13.900 μόρια, το τελευταίο Φυσικό στο Ηράκλειο στα 14.800 μόρια και το τελευταίο Χημικό Τμήμα στο Ηράκλειο στα 15.200 μόρια. Τα Τμήματα της Πληροφορικής, τα οποία είναι κοινά στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, θα ακολουθήσουν το γενικό πτωτικό κανόνα και το τελευταίο Τμήμα της Πληροφορικής Ιονίου στην Κέρκυρα θα κινηθεί στα 14.600 μόρια. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν και Τμήματα των ΑΕΙ, όπως το Γεωγραφίας Αιγαίου και το Επιστημών της Θάλασσας, τα οποία θα κινηθούν στα 8.700 μόρια! Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικής Καλλιέργειας και Ανθοκομίας θα κλείσουν τη βαθμολογική βάση με 6.500 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές εμφανίζουν μικρή πτωτική τάση, η οποία είναι μεγαλύτερη στις Ιατρικές Σχολές της Περιφέρειας. Η τελευταία Ιατρική, στην Αλεξανδρούπολη, η οποία υπερέβη πέρσι τα 19.000 μόρια, θα επανέλθει στα επίπεδα του 2008, με μια αρχική εκτίμηση τα 18.700 μόρια. Στην Ιατρική, πάντως, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η πτώση θα είναι της τάξεως των 150 έως 200 μορίων. Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου λόγω αυξημένης ζήτησης δεν θα παρουσιάσουν τις πτωτικές τάσεις που θα ανέμενε κάποιος με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων. Οι Νοσηλευτικές Σχολές των ΤΕΙ θα κινηθούν μεταξύ 13.000 και 11.200 μορίων.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στα περιζήτητα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ παρατηρούνται σαφείς πτωτικές τάσεις, οι οποίες ξεκινούν από 250 μόρια για τα Τμήματα του κέντρου και φτάνουν μέχρι τα 500 μόρια για τα περιφερειακά Τμήματα. Με αυτά τα δεδομένα, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη θα κινηθεί λίγο πάνω από τα 18.000 μόρια (18.100), ενώ οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί στη Ξάνθη θα έχουν βάση εισαγωγής τα 17.800 μόρια. Στις βαθμολογικά μεσαίες σχολές, που συνήθως κινούνται μεταξύ 14.000 και 17.000 μορίων, θα σημειωθεί σημαντική πτώση έως και 500 μόρια. Τα πλέον χαμηλόβαθμα Τμήματα ΤΕΙ του 4ου επιστημονικού πεδίου θα είναι τα Τμήματα Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας στην Περιφέρεια, τα οποία θα επανέλθουν στις βάσεις του 2004, που κινήθηκαν από 7.500 έως 8.000 μόρια.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Πτωτική είναι η τάση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών του πεδίου. Η αναμενόμενη πτώση θα ξεκινάει από 250 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα φθάνει τα 500 μόρια στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης. Στο βαθμολογικό πυθμένα, η κατάργηση της βάσης του 10 οδηγεί στη θεαματική μείωση τα επίπεδα των μορίων στις σχολές Τουριστικών Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επαγγελμάτων. Εκτιμάται ότι οι σχολές αυτές στην περιφέρεια θα κλείσουν τις βάσεις του πεδίου με 4.500 μόρια! Εξαίρεση στη γενικευμένη πτώση των βάσεων αναμένεται να αποτελέσουν οι σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως αποτέλεσμα της θεαματικής μείωσης των διατιθεμένων θέσεων, από 2.100 πέρσι σε 900 φέτος.

 

Πηγή: " www.look4studies.com "

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael