Στον αέρα τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι»


pvaigaiou

 
 
 

Στον αέρα τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Βοήθεια στο Σπίτι» ΚΔΑΠ, ΚΔΑΥ είναι τα ονόματα των κοινωνικών δομών που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε πολίτες που έχουν ανάγκη.
Νέα παιδιά που αποφοίτησαν από σχολές με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, στελέχωσαν τα προγράμματα τα οποία λειτουργούν εδώ και μια δεκαετία. Με μισθούς χαμηλούς -σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες- και τα δεδουλευμένα ποτέ να μην λαμβάνονται στην ώρα τους (πράγμα ασυνήθιστο για το δημόσιο τομέα), αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο να σταματήσουν να προσφέρουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματα δεν έχουν τους πόρους για να συνεχιστούν.
Πριν από 10 μέρες προχώρησαν μάλιστα σε διήμερη απεργιακή κινητοποίηση αφού εκκρεμεί η υπογραφή για χρηματοδότηση μέσω του Δ’ ΚΠΣ, του λεγόμενου ΕΣΠΑ.
«Τα προγράμματα λήγουν στις 31 Αυγούστου και ακόμα δεν υπάρχει χρηματοδότηση», σημειώνει η Μαρία Ρουσάκη πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα «Βοήθεια στο Σπίτι».
«Τοπικά περίπου 35 εργαζόμενοι είναι ξεκρέμαστοι και μαζί τους και 600 περίπου άτομα που επισκεπτόμαστε», σημειώνει η κα Ρουσάκη που δουλεύει σε πρόγραμμα του Δήμου Καμποχώρων. Πανελλαδικά πρόκειται για 3700 περίπου εργαζόμενοι και περισσότεροι από 15.000 πολίτες που δέχονται τη φροντίδα τους.
Αλλά και οι ίδιοι εργαζόμενοι είναι δύο (ή και περισσότερων) ταχυτήτων.
Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι που ήταν στα παλιά πιλοτικά Βοήθεια στο Σπίτι, σήμερα απασχολούνται με επ’ αόριστου συμβάσεις. Όσοι όμως δεν συμπεριλήφθησαν στο νόμο Παυλόπουλου, σήμερα αγωνιούν για την τύχη των προγραμμάτων.
«Δεν έχεις όρεξη να δουλέψεις. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Και να εγκριθεί το πρόγραμμα θα μείνουμε απλήρωτοι για 3-4 μήνες στην καλύτερη περίπτωση», σημειώνει η Μ. Ρουσάκη. Και στη χειρότερη θα πληρωθούν του χρόνου το Πάσχα!
«Στο Δήμο Χίου εξυπηρετούνται 190 ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία», σημειώνει η Ευτέρπη Μπουσέ. Αν δεν συνεχιστεί το παλιό «Βοήθεια» θα αναγκαστούν λιγότεροι συνάδελφοι να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες, σημειώνει.
Ο αγώνας των εργαζομένων αλλά και το αίτημα των πολιτών για παρεχόμενες υπηρεσίες, βρίσκουν τη συμπαράσταση και του Συλλόγου εργαζομένων στους Δήμους, όπως μας λέει ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Λάκης Τσακός.
Θα μπορούσαν βέβαια οι δήμοι να έκαναν κοινωνική υπηρεσία, λένε όμως ότι δεν έχουν τα χρήματα. Πρόκειται για μια ακόμα αρμοδιότητα που δίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά χωρίς πόρους και είναι χωρίς άλλο το μεγάλο ζητούμενο για το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο Καποδίστριας-2.

Πηγή : " www.chiosnews.com

 

aggelies
ergasia
 
chios
chios
 
 kepea
 
 
 

Η ιστοσελίδα chiosjobs.gr ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Copyright © 2012 - Π.Ε.Χίου - Redesigned by Tetteris Michael